Банкеръ Daily

Пари и пазари

Приходите от услуги по предоставяне на линии под наем се увеличават

През миналата година се променя наблюдаваната повече от десетилетие тенденция  на спад на пазара на услуги по предоставяне на линии под наем като приходите
от този пазар се увеличават с 6.8% спрямо 2018-а, за да достигнат  до 15.202 млн. лева. Това четем в проекта на годишен доклад на Комисията за регулиране на съобщенията за 2019 г., който е представен в Комисията за защита на конкуренцията за анализ на конкуренцията на пазарите на електронни съобщителни мрежи и/или услуги.
Общо 24 фирми предоставят линии под наем. На пазара на линии под наем  на дребно лидер продължава да е БТК с пазарен дял 76.8% на база брой линии и 64.5% на база приходи. Значителен ръст на база приходи се наблюдава при заемащия второто място на пазара - А1, от 9.7% през 2018 г. до 17.1% през миналата година.
При линиите под наем на едро пазарните дялове са по-равномерни, като има три водещи предприятия („Новател“ ЕООД, „София комюникейшънс“ ЕАД и БТК), като по-изразен ръст в приходите се наблюдава при „Новател“ ЕООД за сметка на БТК. Останалите фирми, освен водещите три, също имат значителен пазарен дял: 35.6% на база брой линии и 30.3% на база приходи.
От КЗК отбелязват, че промяната в тенденцията на спад на пазара на линии под наем на едро е свързана и със засилване на конкуренцията на пазарните сегменти, към които има повишено търсене.

Facebook logo
Бъдете с нас и във