Банкеръ Daily

Пари и пазари

Приходите от нощувки на български туристи нарастват

Повече са пренощувалите чужденци и българи в цялата страна през миналата година в сравнение с 2018-а. Това показват обобщени данни за декември, представени от Националния статистически институт. А увеличението е с 5 процента.

Над 1.521 млрд. лева са приходите за туризма от нощувки в местата за настаняване с десет и повече легла в цялата страна през миналата година. Сумата нараства с 4.5% спрямо 2018-а. Постъпленията от български граждани се увеличават със значимите 14.6 на сто и достигат над 424.69 млн. лева, което е една добра тенденция. Приходите от нощувките на чужденци обаче са над два пъти повече - 1.10 млрд. лв., отчитайки ръст от 1.1 на сто.

През декември общо нощувките в местата за настаняване с десет и повече легла нарастват със  7.2% спрямо същия месец на 2018-а. За последния месец на миналата година преспиванията в местата за настаняване с 4 и 5 звезди се увеличават с 11% на годишна база, като в тях са повече от половината от реализираните нощувки на чужденци и българи. За последния месец на 2019-а приходите от нощувки във всички места за настаняване с десет и повече легла са 52.228 млн. лева, като нарастват с 8.1%, а постъпленията в 4 и 5-звездните хотели се увеличават с 8.5% в сравнение с декември 2018 година.

Резултатите показват устойчиво развитие на българския туризъм, независимо от предизвикателствата и трудностите през миналата година. Министърът на туризма Николина Ангелкова определи като положителна тенденцията за значимо увеличение на приходите от нощувки на български туристи в местата за настаняване с десет и повече легла, както и отчетеният за декември от НСИ сериозен ръст на търсене на висококатегорийни места за настаняване у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във