Банкеръ Daily

Пари и пазари

Приходите на Huawei скочиха с 39% до 27 млрд. долара през първото тримесечие

Китайският технологичен гигант Huawei Technologies Co. направи по-нататъшен пробив на пазара за безжична мобилна технология от пето поколение (5G), въпреки оказвания от САЩ и неговите съюзници сериозен натиск, информира Bloomberg.

Продажбите за първото тримесечие скочиха с 39% спрямо същия период на миналата година до 179,7 млрд. юана (27 млрд. долара), се казва в изявление на компанията. Неговата нетна печалба бе около 8%, малко по-висока от миналата година.

Правителството на САЩ настоява нации по целия свят да спрат Huawei да доставя оборудване за следващото поколение мобилни телефонни мрежи. Австралия го забрани, а Япония посочи, че няма да бъде допуснат да участва в разработването на новите мрежи, но други страни са скептично настроени към американските твърдения, че използването на продуктите на китайската компания създава риск от шпионаж.

Към края на март, компанията обяви, че е доставила над 70 000 базови станции от 5G на световните пазари и е подписала 40 търговски договора с оператори на телефонни мрежи.

Технологичният гигант също така заяви в понеделник, че е продал 59 милиона смартфона през първото тримесечие на годината. Той не предостави сравнителни данни спрямо година по-рано, но според компанията Strategy Analytics за маркетингови проучвания Huawei e доставил 39,3 милиона смартфона през първото тримесечие на 2018 година.

Huawei се подготвя да пусне на пазара в скоро време и своя модел сгъваем смартфон Mate X на стойност $ 2600, за да се конкурира със сгъваемия мобилен телефон Galaxy Fold на южнокорейския гигант Samsung Electronics Co., въпреки че смартфоните на китайската компания не са достъпни за потребителите в САЩ с оглед на забраната, наложена от американските власти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във