Банкеръ Daily

Пари и пазари

Приходите на "Алиталия" са се сринали с 97% през април

Ограниченията заради коронавируса са причинили огромна финансова загуба на "Алиталия" (Alitalia). Това заяви днес пред парламентарна комисия назначеният от правителството администрaтор на италианския авиопревозвач, който е близо до фалит Джузепе Леогранде, цитиран от ДПА.

Приходите през март са намалели със 76,5 процента на годишна основа до около 44 милиарда евро (48 милиарда долара), каза той пред комисията. За периода от 1 до 23 април те са се сринали с 97 процента до по-малко от 5 милиарда евро, а броят на дневните полети се е понижил до 49 спрямо повече от 500 през януари, добави Леогранде.

Италианското правителство е в процес на ренационализация на "Алиталия". Миналата седмица министърът на икономическото развитие Стефано Патуанели заяви, че това може да стане през юни.

Епидемията от COVID-19 и ограниченията за пътуване, свързани с нея, се превърнаха в катастрофа за всички авиокомпании по света, но "Алиталия" беше в тежко положение и преди това. Авиопреозвачът е под контролирана от правителството администрация от май 2017 година и оттогава оцелява благодарение на държавни заеми.

Преди епидемията да усложни ситуацията, опитите да се намерят частни купувачи, включващи преговори с "Делта" (Delta) и "Луфтханза" (Lufthansa), се провалиха, припомня ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във