Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Приходи и печалби под сянката на пандемията

Кораборемонтен завод "Одесос" АД
S 250 3c341b58 b86d 4154 8065 d7014f524f98

Не са много българските компании, които представят месечни данни за дейността си,  още по-малко и  да правят прогнози за по-далечна перспектива. Разнопосочни са финансовите резултати на фирмите (а те са и от различни сeктори)  в периода след обявяването на извънредната ситуация у нас. Намаляха поръчките,  веригата на доставките се разкъса, отменят се доставки... Нямаше как  ограничителните мерки да не се отразят върху нормалния ход на бизнеспроцесите - това се видя  особено през април, май и юни.

Производителят на акумулатори

"Елхим - Искра" АД

отчете по-добри резултати,  отколкото бяха прогнозирани през юни, но и те не са успокоителни. Приходите от продажби за шестия месец на тази година в размер на 2.598 млн. лв. и с натрупване от началото на годината  са на стойност 14.55 млн. лв.,но това  все пак е спад от 25% спрямо полугодието на предходната година. Прогнозата на мениджърите бе за спад от около 26% за шестте месеца. 

Неокончателният финансов резултат е загуба от 183 хил. лв. за юни и обща загуба за шестте месеца в размер на 686 хил. лева.

Мениджърите на "Елхим - Искра" АД обявиха и прогнозата си за приходите от продажби за юли тази година - тя в размер на 2.95 млн. лв., а с натрупване от началото на годината сумата ще достигне 17.50 млн. лв. При това положение спадът ще се забави до около 20.1% спрямо паричните постъпления към седмия месец  на миналата година.

Фармацевтичната компания

"Софарма" АД

отчита спад на продажбите на продукцията си  с 5% през юни спрямо същия месец на предходната година. Понижение  има и на вътрешния пазар - със 78%, докато в  износа на медикаменти фирмата отчита ръст от  59 на сто.

В крайна сметка през първото полугодие на тази година продажбите на продукция се увеличават с 1%, като отново вътрешният пазар дърпа финансовия резултат надолу с намалението си от 19 на сто. Износът обаче отчита увеличение с 13 процента.

Фирмата не е коментирала официално  резултатите. Анализаторите обаче подсказват, че след вълната от презапасяване с лекарства през март и началото на април, постепенно потребителският устрем се е успокоил след  въвеждането на ограничителните мерки и се засили контролът върху  разпространението на коронавируса.

През последните години в "Софарма" се вляха "Българска роза - Севтополис" АД от Казанлък, "Медика" АД - Сандански и софийската "Унифарм" АД, което увеличи и разшири асортиментната листа на компанията. А и възможностите й за засилване на пазарното присъствие - и у нас, и в чужбина. 

Епидемиологичната обстановка силно затрудни през първото полугодие и работата на

Кораборемонтен завод "Одесос" АД

Фирмата информира, че е бил договорен ремонта на  осем кораба  в периода април-май, но четири от тях  са отложени докато се възстанови   движението  на хора и стоки. Останалите четири обаче са отпаднали окончателно от производствената програма на дружеството. Между 17 март и 5 май персоналът на завода е бил  в отпуск и в престой, а  нормалната работа на дружеството е възстановена след 20 май.

Независимо от трудностите и ограниченията, наложени от пандемията от COVID-19, приходите на фирмата от кораборемонт  за шестмесечието на тази година надхвърлят тези от 2019-а с над една трета. От началото на годината в КРЗ "Одесос" са ремонтирани общо 22 кораба  ( при 25 през  2019-а).  Общата  стойност  на  извършените услуги в сферата на  кораборемонта е  20.52 млн. лв  (през 2019 г. - 15.57 млн. лв.). А резултатът  от  основната дейност за полугодието е печалба.

Приходите  от  продажби  на 

"Алтерко"  АД 

за  2020  г.  на  консолидирана  база  ще  надхвърлят първоначално предвижданите нива от 34 млн. лв., съобщиха от ИТ компанията.

За последната една година дъщерната компания на "Алтерко" с фокус върху IoT технологиите (Интернет на нещата) - "Алтерко Роботикс", бележи ръст на приходите от 124 процента. Миниатюрните и функционални устройства за автоматизация на дома, предлагани от  компанията привличат все повече  клиенти, като според данни на холдинга, клиент направил веднъж покупка, се връща отново да закупи от нейните продукти средно пет до седем пъти.

Добрият анализ  на ситуацията в разгара на Ковид-19 кризата и изнасянето на производството на компоненти  в различни бази даде възможност на "Алтерко" да си осигури непрекъснатост на производството и доставките, което пък оказва влияние и върху темпа на продажбите. Към края на първо тримесечие на тази година холдингът отчита 140% средногодишен ръст на приходите от продажби спрямо същото тримесечие на 2019-а.

За други ДВЕ компании пък имаме данни за дейността им през месец май.

"Хидравлични елементи и системи" АД

не успя да изпълни прогнозата си за продажбите през петия месец на тази година. Това се очакваше, тъй като  дружеството  съобщи  за сериозния спад на поръчките от основни клиенти. Но през май продажбите са в размер на 2.999 млн. лева, съобщиха от дружеството. В плана бяха предвидени сделки за 3.10 млн. лева. През април дружеството е изпълнило поръчки на клиенти за 4.22 млн. лева.

Фирмата приключва първите пет месеца със спад на продажбите от 20.94% в сравнение със същия период на 2019 година. 

Неокончателният финансов резултат за май тази година е брутна печалба в размер на 84 хил. лева,а  с натрупване от началото на годината - 2.32 млн. лева. Печалбата за първите пет месеца е с 23.06% по-ниска от началото на 2019 година.

"Хидравлични елементи и системи" АД обявява прогноза за продажбите през юни тази година в размер на 3.76 млн. лева, при което спадът им с натрупване от началото на годината ще достигне 21.99% в сравнение със същия период на миналата година.

"М+С Хидравлик" АД

изпълни прогнозите за дейността си през месец май. Това  се вижда и от публикуваните резултати. Компанията за производство, ремонт и търговия с хидравлични изделия и системи обявява продажби през петия месец в размер на 7.70 млн. лева, а с натрупване от началото на годината те скачат до 45.30 млн. лева, съобщиха от дружеството. Фирмата е експортно-ориентирана и около 84% от продукцията й се изнася директно, а около 10% са клиентите й у нас, които също правят експорт. Прогнозите на "М+С Хидравлик" АД бяха за приходи от продажби за 7.59 млн. лева и 45.19 млн. лева с натрупване за петте месеца.

Междинната неокончателна брутна печалба за месец май е в размер на 106 хил. лева и общо 5.72 млн. лева от началото на годината.

"М+С Хидравлик" АД обявява прогноза за приходите от продажби през юни от 7.60 млн. лева и 52.90 млн. лева с натрупване от началото на годината.

През 2019-а прогнозите на фирмата за икономически растеж, както и за 2020-а, са били понижени заради силното напрежение в търговията, несигурността за икономическата политика и отслабването на икономическото доверие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във