Банкеръ Daily

Пари и пазари

Приеха промени в закона за възстановяване и преструктуриране на банките

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници. Промените бяха приети единодушно с 86 гласа "за", информира БТА. Вносител на законопроекта е Министерският съвет.

Проектозаконът определя Българската народна банка (БНБ) като орган за преструктуриране на банки, а Комисията за финансов надзор (КФН) като орган за преструктуриране на инвестиционни посредници.

Заместник-председателят на Комисията по бюджет и финанси Евгения Ангелова заяви, че България е започнала процедура за установяване на тясно сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ) и присъединяване към Единния надзорен механизъм и от това следва присъединяване към Единния механизъм за преструктуриране в Европейския съюз. В националното ни законодателство обаче липсва нормативна база за присъединяване на страната ни към надзорния механизъм и към механизма за преструктуриране. Затова е необходимо да се въведат разпоредби, свързани с прилагането на европейския регламент, посочи тя.

Ангелова припомня още, че България е започнала процедура по установяване на тясно сътрудничество с Европейската централна банка /ЕЦБ/ и присъединяване към Единния надзорен механизъм и от това следва присъединяване към Единния механизъм за преструктуриране в Европейския съюз.

В националното ни законодателство обаче липсва нормативна база за присъединяване на страната ни към надзорния механизъм и към механизма за преструктуриране. "Затова е необходимо да се въведат разпоредби, свързани с прилагането на европейския регламент", обясни Ангелова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във