Банкеръ Daily

Пари и пазари

Прибирането на печалби бе водещо за инвеститорите

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

За поредна седмица през тази година всичко на международните пазари на държавен дълг бе движено от случващото се на масата на търговските преговори САШ-Китай. В началото на седмицата президентът Доналд Тръмп поля със студен душ рисковите инвеститори, които бяха подложили основните емисии ДЦК на разпродажби през седмицата. В петък, обаче, поредна доза спекулации от търговския съветник на Тръмп - Лари Кудлоу, че първата фаза на сделката ще бъде подписана съвсем скоро, доведоха до нова порция ръст на доходността.

Президентът на Фед - Джеръм Пауъл, потвърди мнението си в изказване пред Конгреса, че основните лихви са на равновесни равнища с оглед развитието на пазара на труда и инфлацията. Тръмп, разбира се, изрази недоволството си през платформата Туитър, но, поне на текущия етап, нови лихвени понижения в САЩ не се очакват. Десетгодишните трежърита видяха засилен интерес с оглед на бързото им поевтиняване през последните седмици и така доходността по десетгодишните книжа завърши седмицата на нива от 1.839% при спад от 10.4 базисни точки.

В еврозоната ключовата новина бе, че Германия избегна рецесия, поне засега. Анемичният ръст на БВП на най-голямата европейска икономика обаче продължава да е нормата, а идеите за фискални стимули по-скоро остават на етап чернови. На този фонд немските бундове се движеха в унисон с трежъритата, като инвеститорите в десетгодишния матуритет видяха седмичен спад на доходността от 7.3 базисни точки до минус 0.337 процента. Френските книжа, с падеж в края на 2029 г. пък се търгуваха при търсен доход до падежа от минус 0.020 и седмично понижение от 4.4 базисни точки.

В периферията на еврозоната ключово за развитието на пазарите бе прибирането на печалби от инвеститорите преди края на годината. Така предлагането на италиански дългове превишаваше търсенето почти всеки ден, а доходността по десетгодишната италианска емисия видя седмичен ръст от 8.6 базисни точки до 1.876 процента. Испанските десетгодишни книжа пък се търгуваха при доход до падежа от 0.448% и повишение от 6.4 базисни точки.

Във Великобритания залозите за това кой ще спечели предсрочните избори в началото на декември са определящи за движенията на пазарите. В понеделник лидерът на Брексит партията - Найджъл Фараж, обяви, че няма да оспорва местата на консерваторите, където партията на Борис Джонсън ще търси преизбиране. Това бе положителна новина за сегашните управляващи, тъй като шансовете им за мнозинство в Камарата на общините се увеличиха значително. Джилтовете, обаче, бяха търсено убежище срещу изборната волатилност, като десетгодишните книжа видяха спад на доходността от 6.5 базисни точки до 0.723 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във