Банкеръ Daily

Пари и пазари

При стресови ситуации пазарът предпочита повече резерви

"Дори когато Фед има много резерви, лихвите са нестабилни при различни събития като референдума за Брексит и избирането на Тръмп за президент. По време на събитията, при които има по-голям страх, пазарът предпочита повече резерви и се нарушава търсенето и предлагането". Това заяви Петър Петров, наблюдател на Федералния резерв и Европейската централна банка, пред Bloomberg.

Централната банка на САЩ от известно време намалява резервите след като те бяха достигнали до под 1.5 трлн. долара, а могат да паднат и до по-ниски нива, уточни експертът.

"Смята се, че 1.2 трлн. долара е праг, при който търсенето на резерви започва да се ускорява и процентът на финансиране нараства", отбеляза Петров и допълни, че ако банките и финансовите институции започнат да се финансират на по-високи ставки, това означава, че може да прехвърлят тежестта на клиентите си или да затегнат финансовите условия.

"В определени моменти ще има недостиг на резерви. Тогава ще е подходящо да се използват механизми като операции с по-голям термин – да се отпускат резерви за седмица срещу обезпечения", обясни експертът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във