Банкеръ Daily

Пари и пазари

Президентът ще води делегацията за Срещата на върха на НАТО

Българската делегация за участие в Срещата на върха на  НАТО, която ще се състои на 14 юни в Брюксел ще бъде ръководена от  президента Румен Радев.

Основните теми, които ще бъдат обсъдени на форума, са свързани със Стратегическата визия за дългосрочно адаптиране на Алианса към новите предизвикателства и конкретни решения за прилагането на стратегията НАТО 2030.

Очаква се по време на срещата президентът Румен Радев да проведе редица двустранни срещи.

Лидерите на страните членки на НАТО ще се договорят за промени в стратегическата концепция на Алианса на срещата на върха в понеделник, заяви по-рано днес генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг. Той добави, че последните от тях са направени през 2010-а година в Лисабон, а оттогава светът доста се е променил.

Заплахите за нашата сигурност и отбрана също се промениха, каза още Столтенберг. Той уточни, че в настоящата концепция Китай не е споменат изобщо, а за климатичните промени се говори съвсем бегло.

"Отношенията ни с Русия тогава бяха на съвсем друго ниво в сравнение с днешните", подчерта генералният секретар и допълни, че сега те са в най-ниската точка от времето на Студената война. 

Столтенберг изрази надежда, че лидерите ще му възложат да организира работата в тази насока, така че да се постигне споразумение на следващата среща на върха догодина. За отношенията с Русия той подчерта:

"Ние сме готови да продължим смисления диалог с Русия. Но за тази цел за нас е важно да използваме каналите и платформите, за които сме се договорили. Затова поехме инициативата и свикахме следващия съвет НАТО - Русия. Досега Русия не е дала положителен отговор". 

Лидерите ще договорят и създаването на иновационен фонд на НАТО, който да подкрепя начинаещи малки предприятия  в областта на отбраната и сигурността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във