Банкеръ Daily

Пари и пазари

Президентът на Total: За поддържане на нефтодобива на сегашните нива трябват огромни инвестиции

За по-нататъшно поддържаше на сегашното равнище на добив на суров петрол в света ще се необходими нови огромни инвестиции. Това е заявил президентът на френския нефтодобивен и химически гигант Total Патрик Пуян по време на пряка транслация от Световния икономически форум в Давос - Davos Live.

"Съществува естествен спад в добива на нефт, затова ние трябва да започнем да добиваме все повече природен газ в бъдеще, подчертал видният френски бизнесмен. За периода между 2105 г. и 2030 г. световното производство на суров петрол ще спадне наполовина – с около 50 млн. барела дневно. Това означава, че ние сме длъжни да инвестираме бързо огромни пари само за запазване на сегашния добив ", обясни Пуян.

В същото време светът ще се нуждае от все по-големи обеми енергия. "В следващите 20 г.  делът на въглеводородите в световния енергобаланс ще се запази на ниво 70%", допълнил още той. Заради спадането на световните цени на суровия нефт, възниква нов цикъл. Затова Тotal планира да съкрати още през 2015 г. своите разходи с цели 3 млрд. долара, допълнил той. Сега започва нов енергиен цикъл. В момента суровият петрол струва около 50 долара за барел. Значи аз, както  и повечето мой колеги, съкращаваме разходите, успоредно с това се съкращават и инвестиции в технологии за пестене на енергия", пояснил той като отбеляза, че не може да прогнозира колко дълъг ще е този цикъл.

"През 2009 г. той отне половин година, а през 1986 г.- цели години,  отбелязал още Пуян. През 2007 г. никой не е говорил за шистови месторождения, въпреки че технологиите за тяхното разработване бяха отдавна известни. Просто те не се търсеха като източници на добив, докато цената на суровия петрол не достигна определен критичен максимум. Паралелно се развиваха и енергоспестяващите технологии. В резултат на това днес на пазара има огромно предлагане на сурови горива, а търсенето е свито", заключи шефът на Total.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във