Банкеръ Daily

Пари и пазари

През 2020 г. в Европа са похарчени 10.5 млрд. евро за кокаин

"Европа се превръща в център за производство и транзит на кокаин към други региони. На нейна територия се разраства и пазарът за наркотици за много милиарди евро". Това предаде Ройтерс, позовавайки се на специален доклад, изработен от Европол и от Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании и публикуван днес, на 6 май.

По-конкретните данни сочат, че през 2020 г., последната година, за която има данни, след канабиса кокаинът е най-използваният наркотик в Европа, с милиони консуматори и продажби за близо 10.5 милиарда евро (11.1 милиарда долара) .

Предполага се, че центърът за транзит се намира в Белгия. Това е държавата членка в ЕС, която е конфискувала най-много кокаин през 2020 г. - общо 70 тона, най-много от които са заловени на пристанището на Антверпен. На второ място се нарежда Нидерландия, където са заловени 49 тона кокаин.

Освен това Белгия, Нидерландия и Испания са водещи страни по производство на кокаинова паста.

По-голямата част от кокаина е внасян в Европа от Южна Америка и след това продължава към други части от света - най-вече към Близкия изток и Азия.

Европейският пазар за метамфетамини също се разраства, макар и да остава по-малък в сравнение с този на кокаина. Европейските производители си сътрудничат все повече с мексикански престъпни групи, за да се усъвършенстват в производствения процес.

Синтетичните наркотици традиционно се произвеждат основно в Чехия и са консумирани в Източна Европа. Нови данни обаче сочат, че нараства търсенето им и в Западна Европа, особено в Белгия, която също се превръща в голям производител на подобен вид дрога.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във