Банкеръ Daily

Пари и пазари

През 2020 г. Shell спира да добива петрол Брент в Северно море

Британско-холандската енергийна компания Royal Dutch Shell възнамерява да прекрати добива на нефт от находището Brent в Северно море, съобщи The Wall Street Journal. То е открито през 1971 г., като е наречено така в чест на вид водоплаващи птици от семейство патици - brent goose, в съответствие с традицията на компанията да наименува находищата си в чест на морски птици.

През 1982 г. добивът достига своя пик – над 500 хил. барела дневно, които били достатъчни, за да осигурят за цяла година с енергия половината жилища във Великобритания. От края на 80-те години на ХХ век нефтът сорт Брент е обявен за еталон, по който и досега се формира ценообразуването на много други видове петрол, добиван по света.Така Брент в течение на повече от 40 години игра ключова роля в индустрията“, коментира вицепрезидентът по добива на Royal Dutch Shell във Великобритания Стив Фимистър.

От края на миналия век обаче добивът от находището върви към постоянен спад и става все по-скъп, за да се конкурира с цените на „черното злато”, добивано в други региони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във