Банкеръ Daily

Пари и пазари

Престъпният свят ще похарчи 1 млрд. долара в "тъмната мрежа"

Използването на Bitcoin в противозаконни онлайн пазарни ниши, предлагащи всичко - от наркотици до детско порно, е напът да достигне рекордните 1 млрд. щ. долара през тази година, по сметки на Chainalysis. Макар че делът на транзакциите в Bitcoin, предназначени за незаконни покупки намалява, дигитални монети за близо 515 млн. щ. долара вече са похарчени от началото на годината за т. нар. "тъмна мрежа", по данни на фирмата, която помага на компании от сектора на виртуалните пари (като например борсите за криптовалути) да разследват и предотвратяват криминални сделки. Разходите в Bitcoin в "подземния свят", отчетени в щатски долари, са нараствали постепенно - от едва 250 млн. щ. долара през 2014-а до върховите 872 млн. щ. долара през 2017-а и са намалели през миналата година заради драматичния срив на цените на дигиталните монети.

Констатациите на Chainalysis са поредното напомняне за регулаторните рискове, свързани с цифровите валути - любимото средство за разплащане на престъпните среди, опитващи се да останат анонимни. През миналия месец  FATF (Finanсial Action Task Force) - създадената от Г-7 през 1989-а в Париж междуправителствена организация за борба с прането на пари и финансирането на терористи - започна да налага стриктни мерки на крипто-борсите и на попечителите на виртуални монети за опознаване на клиентите им. Също през юни вропейската полицейска служба Европол се срещна с представители на компании от този бранш, за да ги запознае с най-добрите практики за разкриване на престъпления, свързани с крипто-валутите.

От всички нелегални онлайн пазарни играчи Hydra е най-големият, по данни на Chainalysis, която проучва транзакциите, използващи технологията blockchain на Bitcoin, за да разбере колко пари са похарчени на тези сайтове. Наркотиците са най-популярната категория от продаваните на тях стоки, но търсенето на детско порно и на открадната информация за кретини карти също е високо. Bitcoin е най-популярната криптовалута, приемана за разплащания на тези пазари, следвана от Monero, информира още Chainalysis.

Въпреки че ръстът на разходите за незаконни сделки в Bitcoin в номинално изражение  е тревожен, положителният момент е, че делът на тези транзакции намалява. Незаконните операции са били под 1% от всичките сделки в Bitcoin от началото на годината - доста под регистрираните 7% през 2012-а, посочват експертите на Chainalysis.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във