Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Престрелките за BREXIT ще уцелят и пазарите

Последните часове за BREXIT със или без сделка изтичат, а изходът от преговорите между Лондон и Брюксел ще има голямо и дълготрайно отражение върху пазарите, а не само върху британския паунд и английските активи. 

Според Карън Уърд - главен пазарен стратег за Европа, Близкия изток и Африка в "Джей Пи Моргън асет мениджмънт" - двата сценария (сделка или не) ще имат коренно различен ефект върху британската валута. Ако Островът напусне Европейския съюз със сделка, може да се очаква ръст на аглийската лира стерлинг с около 5% на търговско претеглена база, защото ще отпадне риска от икономически шок. Ако обаче преговарящите не постигнат споразумение, паундът ще потъне с 10 процента. 

Много по-трудна е прогнозата за отражението на двата сценария върху базовия британски индекс FTSE 100, признава госпожа Уърд. Общоприето е схващането за отрицателна зависимост между паунда и борсовия индекс. То изглежда логично, като се има предвид, че 77% от приходите компаниите, чиито акции са включени във FTSE 100 идват от чужбина. И се приема, че по-слабият паунд повишава стойността на репатрираните от чужбина печалби, и, на свой ред - на индекса. 

За госпожа Уърд обаче нещата не са чак толкова прости и връзката между лирата стерлинг и базовия английски борсов индекс изобщо не е стабилна. Понякога корелацията е отрицателна, но е имало и дълги периоди на положителна връзка.

През последните десет години средната зависимост между дневните печалби на FTSE 100 и на търговско претеглената стойност на паунда е била близка до нула. Просто защото много фактори са включени в играта. И би трябвало да се отчита не само случващото се в Обединеното кралство и на лирата стерлинг, но също и как то засяга останалия свят.  

Въпреки че най-силният ефект ще се усети във Великобритания, би следвало да се очаква, че провал на преговорите ще има по-голямо отражение върху пазарната активност в Европа. Британските и европейските приходи имат около 40% дял от общите постъпления на компаниите, чиито акции са включени във FTSE 100. Същевременно, печалбите от останалите части на света също могат да пострадат: 27% от тях са с произход от Северна Америка, а 30% - от развитите азиатски държави и от развиващите се пазари. 

Доверието на пазарните играчи в условията на бушуващата пандемия от COVID-19 е доста крехко. И провал на преговорите между Лондон и Брюксел може да натежи върху усещането за глобален риск и върху цените на активите. Което, на свой ред, ще подкопае оптимизма на бизнеса и на домакинствата, ще удължи периода на икономическа слабост, породена от вируса, в глобален план и ще депресира още повече световните цени на суровините и лихвените проценти. 

Особено уязвим може да се окаже FTSE заради браншовата му структура. В сравнение с другите базови индекси FTSE 100 е непропорционално претеглен спрямо компаниите от секторите на финансите, на енергетиката и на суровините. В момента финансовите фирми имат 16% дял от пазарната капитализация на FTSE срещу 12% в MSCI World. Енергийните и суровинните дружества пък са с 21% участие при едва 7% в MSCI World. 

Заключението на госпожа Уърд е, че при BREXIT без сделка ще видим по-евтин паунд. И FTSE 250, който е с по-силен национален акцент, ще има по-слаби финансови резултати от FTSE 100, при това - без да е сигурно, че той ще поскъпне в абсолютни единици. Английските инвеститори пък ще потърсят алтернативни опции, за да застраховат портфейлите си. Ака обаче Лондон и Брюксел договорят сделка, това би означавало, че е време да се купуват английски акции.

В следобедната търговия на 14 октомври британският паунд се разменяше срещу 1.30 щ. долара, а котировките на FTSE 100 се движеха в близост до 5951 пункта.        

Facebook logo
Бъдете с нас и във