Банкеръ Daily

Пари и пазари

Премиерът Бойко Борисов ще участва в бизнес-среща в Търговската камара на САЩ във Вашингтон

Премиерът Бойко Борисов за пръв път се срещна и ръкува с президента на САЩ Доналд Тръмп през септември миналата година в края на среща в централата на ООН в Ню Йорк, посветена на американска инициатива за борбата с наркотиците.

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в кръгла маса по покана на Търговската камара на САЩ и Американската търговска камара в България, чиито членове надхвърля 3 милиона компании, съобщиха от Американската търговска камара в България. На нея ще се обсъдят въпроси от взаимен икономически интерес, бизнес климата у нас, както и възможностите за нови американски инвестиции в България.

Събитието е част от официалната програма от посещението на премиера и членове от правителството във Вашингтон в сградата на Търговската камара на САЩ, веднага след срещата на премиера Борисов с президента на САЩ Доналд Тръмп. Кръглата маса е инициирана от Американската търговска камара в България, чиито представители - президентът Оливие Маркет и изпълнителният директор Петър Т. Иванов, са във Вашингтон и представят организацията по време на мини-форума.

Българският министър-председател ще бъде посрещнат от Майрън Брилиант, изпълнителен вицепрезидент по международните въпроси на Търговската камара на САЩ, както и от Марджъри Чоринс, старши вицепрезидент по европейските въпроси на Камарата.

По време на срещата се очаква да присъстват висши ръководители на американските компании AT&T, AES, Citibank, IBM, General Electric, Google, Facebook, Merck, MetLife, Motorola Solutions, UPS и др., които са членове на Търговската камара на САЩ.

Фокус на срещата са инвестиционните възможности в България и благоприятният бизнес-климат в страната, който подпомага директните чуждестранни инвестиции у нас. Делегацията от Американската търговска камара ще представи опитът на американския бизнес в България, значението на инвестициите от САЩ и тяхната важност както за заинтересованите страни, така и за местната икономика.

Икономически данни за България и Съединените щати

България има стабилна роля в търговските и инвестиционни отношения със Съединените щати. Това се подчертава от доклада за Трансатлантическата икономика за 2019 г., който е създаден от учените Даниел Хамилтън и Джоузеф Куинлан от Института за външна политика към Университета за модерни международни изследвания "Джон Хопкинс", САЩ и поръчан от Американската търговска камара към Европейския съюз (AmChamEU) и Търговската камара на САЩ всяка година.

САЩ създават поне 9996 работни места у нас за 2017 година, като България е създала поне 102 в най-голямата световна икономика.

Преките чуждестранни инвестиции показват въздействието на американската икономика върху инвестициите от България в САЩ. Общият обем на вложенията от САЩ за 2017 г. е в размер на 848 милиона щатски долара. За същия период български компании са инвестирали 28 милиона щатски долара в САЩ. Продажбите на чуждестранни компании от САЩ в България са за около 2.4 милиарда долара за 2017 г. (по предварителни данни).

България е на шесто място сред ЕС-13 по брой заети от преките чуждестранни инвестиции от САЩ.

Износът на стоки от България към САЩ показва положителна тенденция: изнесли сме стоки за близо 659 милиона щ.д., и сме внесли от САЩ стоки за едва 382 милиона щ.долара.  Интересен факт е, че България изнася едва 1.5% от общия обем стоки от ЕС към САЩ (директен износ), но ако се приспадне вътрешно-европеските вериги на доставката, тогава този обем се почти утроява до 4% от всички български стоки, изнасяни за САЩ. Подобно е и със САЩ: директният износ от САЩ за България е 0.8% от общия обем стоки за България, а когато се отчете и износа през трети страни, тогава обемът нарастват до 2.1 процента.

Топ 5 на стоките от САЩ, внасяни от Бъглария, са: компютри и електронна продукция (за 106 млн. щ.д.); машинно производство (81 млн. щ.д.); текстил и аксесоари (75 млн. щ.д.): химически продукти (75 млн. щ.д.), зърнени култури (42 млн. щ.д.).

Топ 5 на стоките от САЩ, изнасяни за България, са: компютри и електронна продуцкия (136 млн. щ.д.); транспортни средства (60 млн. щ.д.); машинно производство (54 млн.щ.д.); химическа продукция (27 млн. щ.д.) и електронно оборудване (17 млн. щ.д.).

По отношение на услугите, балансът е негативен за България: Компаниите от САЩ внасят от България услуги за 406 млн. щ.д., докато тези от САЩ внасят у нас услуги за около 469 млн.щ. долара.

България изнася основно към щатите Ню Йорк (69 млн.щ.д.), Ню Джързи (61 млн.), Мичиган (41млн. щ.д.), Калифорния (41 млн.щ.д.) и Илинойс (37 млн.щ.д.).

Петте щата, които са топ-износителя за България, са Калифорния (116 млн. щ.д.), Тексас (64 млн. щ.д.), Кънектикът (30 млн.щ.д.), Илинойс (17 млн.щ.д.) и Айова (15 млн. щ.д.).

Американските инвестиции в България


  • Общият обем на инвестициите представлява 5.7% от общия обем ПЧИ в България (2016 г.)

  • Обемът на топ 5 от секторите с най-силно американско участие е 11.17% от общия обем

  • При изследване на крайния собственик на капитала (нова методология) инвестициите от САЩ са в размер на 4.5 милиарда лева

  • Това отрежда на САЩ шесто място по държави с ПЧИ в България

  • Съсредоточени са в пет сектора - производство, енергетика, селско стопанство, ИКТ и търговия

  • Регионите с най-много инвестиции от САЩ: Разград, Стара Загора, Габрово, София, Пловдив, Варна, Добрич.

Американската търговска камара в България (АмЧам) обединява над 350 американски, български и мултинационални компании в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във