Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПРЕКАЛЕН ОПТИМИЗЪМ ЗАВЛАДЯ ПАЗАРА

Изминалата борсова седмица определено не остави инвеститорите да скучаят. Корпоративните събития на моменти се редуваха с нотки на прекален еврооптимизъм. Комбинация от два елемента - единия фундаментален, а другия до голяма степен психологически, ръководеше размяната на книжата на сериозна част от емитентите. По-старият и тесен индекс регистрира над 1.30% ръст за първите четири дни от седмицата. Сериозен принос за това отново имаше Софарма. Фармацевтичното дружество продължи да превзема все по-голям дял от тежестта на SOFIX, след като за един ден увеличи капитализацията си с 3.45% - до средно 5.69 лв. за дял. По-наблюдателните сигурно са забелязали, че акциите на Софарма вече се търгуват без право на участие в увеличението на капитала, което на пръв прочит рефлектира върху две неща. Първото е, че цената им е близо два пъти по-ниска от тази, която бяхме свикнали да виждаме през последните няколко седмици. Второто важно следствие е, че инвеститорите, придобили дялове на компанията от четвъртък нататък, няма да получат по сметките си по още една безплатна акция след предстоящото приключване на двукратното увеличение на капитала.
Положителната нагласа на инвеститорите се отрази и на другия представител на фармацевтичния отрасъл в SOFIX - Биовет. Пещерският производител на ветеринарни медикаменти и хранителни добавки продължи възходящия си тренд, като до петък за малко не успя да превземе нивото от 16 лв. за дял. Съдбата съвсем не беше толкова благосклонна към акционерите на Пловдив Юрий Гагарин - БТ. След като на инвестиралите в дялове на пловдивското дружество им се наложи да преглътнат разочарованието от тоталната липса на интерес към него от сочените за фаворити стратегически купувачи, поне им остана надеждата за търгово предложение от страна на новия мажоритарен собственик. И тази надежда обаче се изпари за сравнително кратко време, след като в четвъртък през блоковия сегмент на БФБ-София минаха 18% от капитала на компанията. В крайна сметка се оказа, че дружеството Баранко ЕООД, което закупи на търга 67% от капитала на Пловдив - Юрий Гагарин БТ, е продавач по сделката. Това от своя страна означава, че в нормативно установения срок участието му намалява на 49% и няма задължението да отправя търгово предложение към миноритарните акционери.
В страни от борсовите неволи останаха акционерите на Полимери. Книжата на девненския химически завод преживяха истинска фиеста. В рамките само на няколко дни те поскъпнаха с над 40 процента. Лошата новина в случая беше, че новите висини бяха постигнати с ниски обеми, което пък от своя страна поставя стабилността на текущите, значително по-високи нива под сериозно съмнение. На принципа на комбинативната аналогия сериозен внезапен ръст претърпяха и книжата на друга компания, близка до мажоритарния собственик на Полимери - Елма. По подобен на девненския сценарий поскъпнаха и акциите на троянското дружество, които без видима конкретна причина отбелязаха скок от над 30 процента. Не ни остава друго, освен да следим дали перфектната корелация между цените да двете компании ще се запази и при евентуална последваща корекция в тренда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във