Банкеръ Daily

Пари и пазари

Преговорите за търговско споразумение между ЕС и САЩ се бавят заради Франция

Правителствата в рамките на Европейския съюз се мъчат да постигнат консенсус относно мандата за започване на търговски преговори със САЩ, като рискуват забавяне на този процес, което може допълнително да провокира гнева на американския президент Доналд Тръмп след отказа на единния блок да включи важната тема за селското стопанство в предстоящите преговори, съобщава агенция Блумбърг, цитирана от БНР.

На среща на посланиците на ЕС в Брюксел в сряда се очаква Франция да се противопостави на предоставянето на Европейската комисия на зелена светлина за започване на преговори за премахване на промишлените митнически тарифи със Съединените щати, заявиха пред Блумбърг двама европейски представители, пожелали да запазват анонимност. Евентуално нежелание от страна на Франция ще означава, че изпълнителната власт на ЕС няма да получи мандат за предстоящите преговори.

Преди време Европейската комисия поиска от 28-те държави-членки на ЕС да одобрят два мандата за преговори, така че да могат да започнат официални разговори. 

Европейските министри започнаха да разискват още в края на февруaри как и кога да започнат търговски преговори със САЩ, знаейки, че американският президент Доналд Тръмп може да наложи наказателни мита върху вноса на автомобили в ЕС, ако единният блок изчака прекалено дълго.

Според днешната информация на Блумбърг основните проблемни точки включват ролята на климата и околната среда в предоставения на ЕК мандат, като се има предвид решението на САЩ да се оттегли от Парижкото споразумение за климата, както и изясняване на това, какво ще означават тези преговори за изоставеното от двете преговарящи страни бившо споразумение, известно като "Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции" (TTIP), което изкара навремето хиляди протестиращи по улиците на Европа.

Проектът за мандат, подготвен преди срещата на европейските посланици и видян от агенция Блумбърг, потвърждава, че ЕС търси да сключва търговски споразумения само с държави, които са подписали Парижкото споразумение срещу изменението на климата, въпреки че САЩ се оттегли от него по време на президентството на Доналд Тръмп.

ЕС се опитва да започне търговски разговори със САЩ, за да покаже напредък пред президента Тръмп в осъществяването на политическо споразумение, което той постигна с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер през миналия юли, когато двамата постигнаха няколкомесечно примирие. Това споразумение помогна да се спре американската заплаха от налагането на високи митнически тарифи за вноса на европейските автомобили и авточасти.

Оттогава насам обаче Вашингтон е разочарован от липсата на напредък, като посланикът на САЩ в ЕС Гордън Съндланд заявява в интервю през февруари, че "колкото повече ръководството на ЕС играе играта на отлагане, толкова повече ние ще трябва да използваме лостове, за да преустройваме нашите отношения".

Facebook logo
Бъдете с нас и във