Банкеръ Daily

Пари и пазари

Преговорите по новото споразумение на ОПЕК+ са пред провал

Министрите от страните от ОПЕК+ се срещнаха във Виена, за да обсъдят необходимостта от допълнително свиване на добива на петрол в отговор на спада на търсенето заради коронавируса. Голяма е опасността обаче преговорите да завършат с "провал", съобщава ТАСС, като цитира свой източник от
петролния картел.

Русия е категорично против предложението на страните членки от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за по-сериозни съкращения на производството на петрол. Министърът на енергетиката Александър Новак е заявил, че подкрепя запазването на добива на групата на сегашните нива до юни, когато отново може да се обмислят по-сериозни съкращения.

Така Русия постави страните производителки в шах, а иранският енергиен министър Биджан Намдар Зангане коментира, че ако Москва не намали продукцията, "няма да има сделка".

Все пак надежди има, тъй като заседанието продължава.

Организацията на страните износителки на петрол, ОПЕК (на френски: Organisation des pays exportateurs de pétrole, OPEP; на английски: Organization of the Petroleum Exporting Countries, OPEC) включва някои от държавите с най-голямо влияние на световния пазар на нефт и целта й е да контролира ценовите равнища чрез картелни споразумения.

ОПЕК е основана от Венецуела, Ирак, Иран, Кувейт и Саудитска Арабия през септември 1960 година. Впоследствие към организацията се присъединяват и други държави. От 1965 година централата на ОПЕК се намира във Виена, столицата на Австрия. Генерален секретар от 2017 г. е Мохамед Баркиндо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във