Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Предсрочните избори в Япония озадачават електората

Почти две трети от японския електорат не разбира защо премиерът Шинзо Абе свиква предсрочни избори през декември. А близо половината не изключва управляващата и опозиционната партия да получат еднакви резултати на тях. Това сочи проучване, проведено на 18 и 19 ноември от агенция "Киодо".

Абе обяви решението си за предсрочни избори на 18 ноември - ден след публикуването на предварителните данни за БВП за третото тримесечие. А те показаха, че той е паднал с 1.6%, а третото по големина световно стопанство е изпаднало отново в рецесия. По оценка на политически наблюдатели премиерът е предприел този ход, за да спаси политиката си на безпрецедентни монетарни стимули, на насърчаване на потреблението и на структурни реформи, получила името "Абеномика". Освен това той забавя с 18 месеца (до октомври 2015-а) второто по ред увеличение на ставката за ДДС, след като първата "порция" през април доведе до стагнация на индивидуалното потребление и до спад на БВП през две поредни тримесечия.

Японският парламент бе разпуснат на 21 ноември - по-малко от две години след началото на мандата на Абе. Засега няма официално обявена дата за предсрочните избори, но според запознати със стратегията на управляващата Либералнодемократическа партия (ЛДП) тя вероятно ще е 14 декември. ЛДП разполага с над 60% от местата в по-влиятелната Долна камара на японския парламент и ръководството й се надява да запази контрола си върху законодателството заради разединената опозиция. Това би позволило на Абе да остане премиер до 2018-а и да ускори приложението на икономическата си програма, целяща да сложи край на двете десетилетия дефлация и да засили растежа. Ако пък загуби прекалено много места, той ще трябва да защитава лидерската си позиция в ЛДП на следващите партийни избори през септември 2015-а.

Политиката на Абе, подкрепена от управителя на "Бенк ъф Джъпен" Харухико Курода, който осигурява паричните стимули, доведе до спад на цената на йената, който пък подкрепи износа и корпоративните приходи. Японският експорт нарасна с 9.6% през октомври спрямо същия период на миналата година - най-мощно за последните осем месеца, а вносът се увеличи с 2.7%, което сви търговския дефицит до 710 млрд. йени (6 млрд. щ. долара). Йената е загубила 11% от пазарната си оценка през тази година и се разменяше срещу 118.33 йени за един щ. долар в обедните часове в Токио на 21 ноември.

Икономисти посочват, че премиерът Абе е разбрал как бързането води до неблагополучия. И в желанието си да удвои националния ДДС от 5% на 10% за период от 18 месеца е постигнал четвъртата рецесия от 2008-а насам. Поуката е, че подобни движения трябва да се правят с "бебешки" стъпки. Япония въведе първия си данък върху продажбите от 3% през 1989-а. А през 1997-а опитът на тогавашния японски премиер Риутаро Хашимото да увеличи налога до 5% му струваше поста, защото това предизвика икономически спад.

Facebook logo
Бъдете с нас и във