Банкеръ Daily

Пари и пазари

Предприемчиви млади хора ще помагат на стартиращи фирми

Практическа инициатива за предприемчиви млади хора стартира в Димитровград от 1 февруари следващата година. Това съобщиха от пресцентъра на общината след съвместната пресконференция на кмета на община Димитровград  Иво Димов и IT предприемача Димитър Караиванов, който управлява мащабен бизнес в сектор с високи технологии. Кметът на Димитровград се зарече, че ще продължи да подкрепя инициативни хора, които искат да помогнат за развитието на града и региона. В пресконференцията са участвали и Ангел Агелов, мениджър на фонда "Динакс инвест", който работи със стартиращи компании от Европа и Азия, и Христо Сталев, директор "Технологии" в "Канбанизе". 

Предприемачът Димитър Караиванов е споделил идеята си да направи шестдневна стартъп работилница в три последователни уикенда през февруари, в която участниците ще бъдат запознати с начините за създаване на успешна компания. Ще бъдат покрити всички стъпки в този процес - от бизнес идеята до нейната реализация. Ще се разясняват начините за подобряване на продукта, маркетинг методите, как се изучава пазара и се индетифицират нишите в него, начинът на управление на бизнеса, т.е. всичко в живота на една компания - от създаването й до "първия й милион". Всичко това ще се прави под менторството на успешно доказали се хора, които ще споделят собственият си опит и познания, на хора от секторите, които са на върха и в крак с най-модерните технологии. Инициативата е безплатна и ще има изключително практическа насоченост до степен, че най-добрите идеи ще бъдат представени пред жури и ще бъдат финансирани, обяви предприемачът.

По думите на мениджъра на преакселераторската програма Ангел Ангелов всяка една одобрена фирма ще може да кандидатства по гранд от по 5000 лв., а в последваща стъпка инвестиционния билет може да достигне 25 000 евро. Не един и два са примерите за това как известни компании са стартирали от подобен тип „бизнес“ уикенди. В Димитровград ще е четвъртата интеракция на програмата, която до момента е правена само в Бургас и Стара Загора.

Тримата предприемачи инициатори на инициативата, управляващи крупни капитали, са свързани с Димитровград. Желанието да бъдат полезни на родния град  и на България ги е мотивирало да направят напълно безплатно обучение за предприемачи и да финасират добрите идеи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във