Банкеръ Daily

Пари и пазари

Предпазливият дебют на Лагард

Кристин Лагард

Парадът на паричните стратези на най-големите централни банки в света приключи с дебюта на новия председател на Европейската централна банка - Кристин Лагард, начело на първото официално съвещание за монетарната политика на институцията на 12 декември. То мина без изненади и подобно на Федералния резерв и на Националната банка на Швейцария остави без промяна подновените през септември от предишния шеф на ЕЦБ - Марио Драги, парични стимули: рекордно ниска лихва по депозитите от минус 0.5% и покупки на облигации за по 20 млрд. евро на месец.  

Лагард вече заяви нееднократно намерението си да започне първата за последните 16 години щателна оценка на мисията на институцията. Но доколкото упражнението ще акцентира върху дилемата дали инфлационните цели трябва да се коригират, дамата даде да се разбере, че иска да включи и важни въпроси от дневния ред на обществото като борбата срещу климатичните промени. Заявката вече разтревожи някои официални представители на банката, които се опасяват, че по този начин тя ще се отклони от първостепенната си задача да съхранява ценовата стабилност. От началото на 2019-а инфлацията е средно 1.2% - доста под целевите 2%, въпреки безпрецедентните и често спорни стимули на предшественика на Лагард.     

Тъй като досега французойката не е работила никога в централна банка, коригирането на сегашните мерки вероятно ще се гледа под лупа от икономисти и инвеститори. Самата Лагард прекара първите си шест седмици на поста в изучаване на подводните камъни, на разделението между отделните групи от банкери и в убеждаване на правителствата от еврозоната да помогнат с фискални инициативи за съживяването на крехкия растеж на общността. 

В тази връзка Дейвид Кол - икономист в "Юлиус Бер", коментира за телевизия "Блумбърг", че "Лагард ще се съсредоточи по-скоро върху изграждането на консенсус между членовете на управителния съвет отколкото да започне да променя точно сега монетарната политика".  

Анализатори пък коментираха, че Лагард вероятно ще изчака Изабел Шнабел и Фабио Панета да заемат местата си в борда на ЕЦБ на 1 януари 2020-а преди да одобри условията за въпросния стратегически преглед. Той със сигурност се налага, защото световното стопанство се е променило от последната подобна ревизия през 2003-а. Неутралният лихвен процент (който нито възпрепятства, нито стимулира растежа) вече е много по-нисък и е под сериозен низходящ натиск от застаряващото население; инфлацията почти не съответства на растящата заетост; а печатането на пари от централните банки поставя под въпрос приетите принципи на работа на тези институции.      

На пресконференцията след съвещанието на управителния съвет на ЕЦБ Лагард потвърди предположенията, че прегледът на банковата стратегия ще започне през януари и ще приключи към края на 2020-а. Водеща роля в него ще имат основните задължения на институцията, но "ще се изучи и всеки ъгъл, който се влияе от централната банка". 

Лагард каза още, че еврозоната ще започне да се възстановява бавно и стабилно през идната година въпреки низходящите рискове, произтичащи от геополитиката, протекционизма и колебанията на развиващите се пазари, които вече не са чак толкова сериозни. Думите й подкрепиха еврото, което поскъпна до 1.1154 щ. долара - най-високата котировка за последните пет седмици. Банковите акции пък увеличиха пазарната си оценка с 0.5 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във