Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Преднината на Сандърс работи за еврото

Бърни Сандърс трупа дивиденти

Търговците на опции започват да се застраховат срещу евентуална победа на Бърни Сандърс  в надпреварата за излъчване на кандидата на Демократическата партия на САЩ за президентския пост  и  залагат предимно на поскъпване на  еврото. По-малко от две седмици преди американците да пуснат бюлетините си в първото състезание за номинацията на демократите в Айова, хеджинговите фондове купуват call-опции евро/долар, което означава, че те очакват зелените пари да попаднат под натиск, ако шансът на Сандърс да спечели се увеличи. Това дръпна до максимални  стойности  за последните две години  надбавките, които инвеститорите трябва да платят, за да се позиционират за подем на единната европейска валута през идните месеци.

Засега обаче валутните играчи са настроени песимистично към европейските пари, които от началото на годината гравитират около 1.11 щ. долара за едно евро, противно на прогнозите, че могат  да се възстановят до 1.15 щ. долара до края на 2020-а, а при по-оптимистичните предвиждания - дори още през първото тримесечие на тази година.

Според Джейн Фоли - шеф на валутната стратегия на "Рабобанк", "инвеститорите предпочитат десноцентристки кандидат, а не ляв и затова са разтревожени, че Сандърс е успял да привлече толкова много пари за кампанията си към края на 2019-а". От това следва, че президентската надпревара в САЩ ще се превърне в съществен фактор за посоката на движение на долара, ако сондажите на общественото мнение покажат, че Сандърс или Елизабет Уорън имат шанс да победят Доналд Тръмп през ноември.

Демократът социалист Сандърс изостава с около 4% от основния претендент на Демократическата партия - Джо Байдън, в Айова, според независимата информационна компания от Чикаго RealClearPolitics. Сандърс е на първо място в състезанието в Ню Хемпшир през февруари. Той предлага да се въведе данък богатство, да се облагат транзакциите на Уолстрийт, а по-високите данъчни приходи да покриват разходите за здравеопазване.

Паричният мениджър милиардер Джефри Гундлах сподели в началото на месеца твърдото си убеждение, че американският долар ще отслабне, като най-големият риск за пазарите през 2020-а е "доверието към  Сандърс да се увеличи". Швейцарската "Креди Сюис груп" също смята, че инвеститорите, които не усещат "риска от перспективата на Сандърс", ще бъдат "вкарани в глуха линия" от щатските избори.

Коментарите показват, че търгуването на политическия риск рядко е еднопосочно. Валутните търговци често използват опции, докато чакат точния момент да направят по-категорични залози. А и при сегашната среда на символични колебания е сравнително евтино да се залага на ключови събития.

Предварителните избори в Айова са на 3 февруари и пазарните реакции сочат, че не се очаква победна заря. Показателят (two-week implied volatility), който отчита нагласите на инвеститорите в очакване на резултатите от вота, както и от официалните съвещания на Европейската централна банка (на 23 януари) и на Федералния резерв (28-29 януари) се търгува в близост до 4% - или почти до регистрираните рекордни минимални стойности. Това означава очакван диапазон на търговия от 1.040-1.1180 щ. долара за едно евро, според оценките на агенция "Блумбърг". 

В сутрешната европейска търговска сесия на 23 януари, часове преди съвещанието на управителния съвет на ЕЦБ, котировките на двойката гравитираха около 1.0890 щ. долара за едно евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във