Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Предлагането намаля и пазарите се успокоиха

Николай М. Ваньов

Финансов експерт

 

Изминалата седмица на международните пазари на държавен дълг бе съпроводена с известна стабилизация на доходностите на високите нива, достигнати след началото на годината. Намаляването на предлагането, което бе един от основните двигатели на ръста на доходността, особено в еврозоната, бе една от причините за успокояване на пазарите.

Като че ли за  кратко  се намираме на равновесното ниво на пазарите, особено когато говорим за страните от ядрото на еврозоната. Немските и френските десетгодишни дългови книжа приключиха седмицата на равнища  съответно от 0.575 и 0.848%, което е  без промяна спрямо предишния петък. Това нормализиране на  ръстовете в сравнение с  началото на годината донякъде се дължеше на значително намаленото предлагане, но е важно и да се отбележи, че то се случи на фона на добро представяне на капиталовите пазари и на  добрите  икономически данни. Като цяло вниманието на инвеститорите остава съсредоточено върху предстоящата през следващата седмица среща на монетарния борд на ЕЦБ, която би могла да доведе до подновяване и засилване на ръстовете на доходност.

В периферията на еврозоната  търсенето  на дългове бе добро. Спредът между испанските и немските десетгодишни облигации  достигна предкризисни нива на фона на засилването на рисковите апетити на инвеститорите и спекулациите за възможно скорошно повишаване на кредитния рейтинг на страната. Десесетгодишните испански книжа приключиха  седмицата при равнища от 1.504% и ръст от 1.2 базисни точки. В същото време рисковете от наближаващите парламентарни избори в Италия продължават да тежат на доходността по италианските ДЦК, които отбелязаха повишение от 2.9 базисни точки до 2.005% през изминалата седмица.

Във Великобритания фокусът бе едновременно върху възможността за обръщане на Брексит, за която редица високопоставени европейски дейци  начело с президента на комисията  Жан-Клод Юнкер намекнаха, а също  и върху изказванията на някои членове на Бенк ъф Инглънд, които загатват, че изненадващи повишения на лихвите на Острова  не са невъзможни. В крайна сметка доходността по десетгодишните джилтове приключи седмицата при равнища от 1.328% и ръст от 2 базисни точки.

В САЩ трежъритата отново бяха на прицела на инвеститорите. След спекулациите, че Китай, най-големият инвеститор в американски дълг, може да преразгледа политиката си спрямо тези книжа, цените на последните поеха надолу. Това бе допълнително "подкрепено" от засиленото предлагане в началото на годината, както и върху възможността за бъдещото му повишение с оглед на дефицитите, които новият данъчен план на Тръмп ще предизвиква в щатския бюджет. Като цяло десетгодишните трежърита приключиха седмицата при търсена доходност от 2.593% и ръст от 4.5 базисни точки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във