Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПРЕДКОЛЕДНО ЗАТИШИЕ НА ПАЗАРА НА КОМПЕНСАТОРКИ

С наближаването на коледните празници активността на пазара на компенсаторки като че ли достигна точката на замръзване. Сделки се сключват рядко, тъй като и купувачите, и продавачите останаха малко. На фона на спадащите обороти цените на книжата се запазват относително стабилни. Софийските записи логично държат най-високите котировки от 14.00-14.30 лв. за 100 лв. номинал. Останалите компенсаторки, издадени от провинциалните областни управи, и земеделските бонове се търгуват в диапазона от 13 до 13.50% от книжната им стойност. Прогнозите на брокерите са, че тези нива ще се задържат поне до края на годината. След промените в приватизационния закон никой не е ограничен да плаща на държавата с компенсаторки до 31 декември, така че бум в търсенето няма да има.


Някои специалисти са на мнение, че предстоящите празници ще накарат много хора да продадат част от активите си, за да набавят пари за приготовления за коледната трапеза. Това може да натисне цените на компенсаторките надолу. Други обаче смятат, че сделките с такива книжа в края на годината ще намалеят поради пасивността на притежателите на записи. Брокерите пък ще предпочетат да правят изкуствени сделки с акции на фондовата борса, за да оправят капиталовата си адекватност.


Приключилите първи търгове за земя от държавния поземлен фонд срещу компенсаторки в четири области на страната показаха, че интересът към тази търговия е слаб. Въпреки че окончателните резултати все още не са обявени, е известно, че в някои от регионите заявки са подали не повече от двадесетина души. Причината според някои търговци са прекалено високите минимални цени за земята.

Facebook logo
Бъдете с нас и във