Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПРЕДИЗБОРНА СЪБЛАЗЪН МИНА И ПРЕЗ БОРСАТА

Събитието на седмицата за брокерите на фондовата борса бе срещата в четвъртък с част от икономическия екип на Национално движение Симеон II (НДСВ). Лидерът му Николай Василев направи малко самонадеяно встъпление, че хората му ще говорят само за бъдещето на капиталовия пазар, защото у нас той няма минало.
Действията на царската коалиция в тази сфера ще бъдат дори по-бързи, отколкото инвеститорите очакват. Роялистите обещаха в скоро време на фондовата борса да бъдат предложени малки пакети от водещите български компании като БТК, Булгартабак холдинг и БМФ.
Шефът на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) и кандидат за депутат от НДСВ Калоян Нинов описа и схема за решаване на проблема с компенсаторните инструменти. Още се умува дали на собствениците им да се предложат акции на големи дружества по фиксирана цена (по-ниска от пазарната в определено съотношение), или книжата да се пуснат на публични търгове с наддаване. Ясна обаче е крайната цел на операция Компенсаторки - проблемът с тях да бъде решен най-много до една година. В крайна сметка обаче разсичането на възела, затегнат от закона Лучников, ще стане с политически инструменти, подчерта Николай Василев.
Новите политици лансираха и идеите си за промени в Закона за публичното предлагане на ценните книжа. Те възнамеряват да направят задължително използването на търгуеми права при увеличението на капитала на публичните компании. Така ще се защитят по-пълноценно интересите на миноритарните акционери. Всъщност такава идея бе спомената и на пресконференцията на новите членове на Държавната комисия по ценните книжа преди седмица. При пресичането на тези две посоки очевидно практическото й приложение е вързано в кърпа, независимо от преобладаващия цвят на бъдещия кабинет.
Василев разкри и екстравагантното си виждане големите публични дружества да бъдат задължени със закон да поддържат отдел за връзки с инвеститорите. Мобилният телефон на шефа на това звено трябва да бъде на разположение на акционерите, заяви той. Емитентите трябва да предоставят по-пълна информация за финансовото си състояние и за големите си сделки. Калоян Нинов предложи да се промени и Търговският закон, като се подобри защитата на притежателите на корпоративни облигации. Сред приоритетите на НДСВ ще бъде и премахването на данъка върху корпоративните печалби. В края на срещата Василев обеща цялата власт на капиталовите играчи. Ние ще работим, за да можете да печелите, и няма да искаме нищо в замяна, каза малко йезуитски той, като се има предвид, че клиенти на лондонските банки, в които е работил, вероятно държат най-големите пакети от български акции. И при бъдещо съживяване на пазара най-много ще спечелят тъкмо те.
Иначе на борсата книжата на ЛУКойл Нефтохим стабилизираха котировките си при ниска ликвидност. Въпреки че последните сделки с книжата на бургаската рафинерия бяха сключени на 3.90 лв. за бройка, реалната им стойност е малко по-висока. В края на сесията в четвъртък останаха да висят поръчки за покупка на близо хиляда акции по цена над 3.90 лева. Някои брокери коментират, че такава поддръжка на дадена позиция, и то само от местни инвеститори, е положителна новина за капиталовия ни пазар.
Досега движението на цените се определяше от чуждестранните клиенти на нашите посредници. Събитието около ЛУКойл Нефтохим през следващата седмица ще бъде прехвърлянето на преференциалните акции на завода, които бяха спазарени от неговия мениджмънт. След изборите ще стане ясен и новият притежател на тези 13% от капитала на рафинерията. Със сигурност това ще е приближена на ЛУКойл компания.
Активно се търгуваха през седмицата и книжата на Албена. Книжата на дружеството бавно, но сигурно се приближаваха към 7-те лева, като в четвъртък дори бе реализирана една сделка на тази цена. Очакванията са, че до 23 юни, когато е общото му събрание, акциите на черноморския курорт ще поскъпнат до 7.20 лева. Бъдещите котировки на дружеството ще се определят от гласувания на този форум дивидент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във