Банкеръ Daily

Пари и пазари

Преди 29 г. са възстановени дипломатическите отношения между България и Ватикана

Площад "Свети Петър", където се намира и базиликата "Свети Петър", смятана за най-голямата католическа църква в света.

На днешния ден през 1990 г. са възстановени дипломатическите отношения между България и Ватикана.

Ватиканът е независима държава и като такава има всички атрибути на държава съгласно международното право - поддържа дипломатически отношения с други държави, има собствени посолства и дипломатически мисии, международни паспорти и т.н. Поради ограниченото пространство, той е една от малкото страни в света, която не е в състояние да има посолства на собствена територия. Чуждестранните посолства на Светия престол са разположени в Рим.

Държавата град Ватикан (официално на италиански: Stato della Città del Vaticano; на латински: Status Civitatis Vaticanæ) е най-малката суверенна държава в света - както по площ, така и по население. Името "Ватикан" предхожда християнството и идва от латински Mons Vaticanus, което означава връх Ватикан.

Площта ѝ е около 0.44 кв. километра, а населението - 1000 жители. Разположена е на Ватиканския хълм в западната част на Рим, столицата на Италия, и е изцяло заобиколена от града.

Това е църковна държава (вид теокрация), управлявана от епископа на Рим - папата. Теокрацията е форма на управление, при която религиозната и държавната власт са обединени. В буквален превод от гръцки теокрация означава "управление на Бога".

Всички най-висши държавни функционери са католически духовници от различни националности. Независимият град-държава е основан през 1929 г. с Латеранския договор между Светия престол и Кралство Италия. Той определя правата и привилегиите на католическата църква и положението ѝ в Италия. Според условията на договора, Светият престол има "пълна собственост, изключителна суверенна власт и юрисдикция" над града-държава.

На територията на Ватикана се намират религиозни и културни обекти, като например Базиликата "Свети Петър", Сикстинската капела и Ватиканските музеи. Те разполагат с някои от най-известните картини и скулптури в света.

Уникалната икономика на Ватикана се поддържа финансово от продажбата на пощенски марки и туристически сувенири, такси за допускане до музеи, както и продажбата на публикации. Други индустрии включват печат, производство на мозайки и на униформи. Ватиканът има и аптека.

Градът-държава има и електростанция.

Издава и собствени монети и печати. Използва еврото като собствена валута от 1 януари 1999 г., благодарение на специално споразумение с Европейския съюз (Решение 1999/98). Поради своята рядкост ватиканските евромонети са много търсени от колекционерите.

При употреба на български името на държавата се членува със спазване на правилата за пълен и кратък член.

Ватиканът заема едноименния хълм в западната част на град Рим. Общата дължина на държавната граница е 3.2 километра. В по-голямата си част тя съвпада с построената през Средновековието отбранителна стена. Пред площада "Свети Петър", който е и официален вход към Ватикана, границата е обозначена с бели камъни, вградени в настилката. На около 300 м източно от входа към площада се намира река Тибър, а разстоянието до брега на Средиземно море  е около 18 км в югозападна посока.

В югозападната част на Ватикана, освен площад "Свети Петър", се намира и базиликата "Свети Петър", смятана за най-голямата католическа църква в света. На север от тях се намират Ватиканските музеи и други административни и религиозни сгради. По-голямата част от западната половина на Ватикана е заета от Ватиканските градини - парков комплекс, чието начало е поставено още през Ренесанса.

Ватиканът сам по себе си е с голяма самостоятелна културна значимост. Сгради като базиликата "Св. Петър" и на Сикстинската капела са място на изключителни произведения на изкуството на едни от най-известните художници в света като Ботичели, Бернини и Микеланджело. Във Ватиканската библиотека и Ватиканските музеи има произведения от изключителна историческа, научна и културна значимост. През 1984 г. Ватиканът е включен от ЮНЕСКО в списъка на световното културно и природно наследство. Той е също така пазител на латинския език посредством папската академия. Туризмът също е важна част от живота на Ватикана.

Все още няма паспортни проверки за посетителите, които идват във Ватикана от заобикалящата го територия на Италия. Има безплатен обществен достъп до площад "Свети Петър" и базиликата и в отделни случаи до залата, в която се провеждат папските аудиенции. За тези аудиенции и за големи церемонии в базиликата и на площад "Свети Петър" билетите са безплатни, но трябва да бъдат получени предварително. Ватиканските музеи, включващи Сикстинската капела, имат такса за вход. Няма публичен достъп до градините, но могат бъдат уредени екскурзии до градините и до разкопките под базиликата за малки групи.

Ватиканът е абсолютна теократична монархия. Държавен глава на Ватикана е папата. В неговите ръце е съсредоточена законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Папата се избира от събрание на кардиналите (конклав) и изпълнява функциите на държавен глава пожизнено.

Ватиканът няма собствени въоръжени сили, Швейцарската гвардия се грижи за сигурността в страната. Униформата на гвардейците е изработена от италианския художник и скулптор Микеланджело. Днешният вид на униформите обаче е дело на един от командирите на армията Жул Репон (1910-1921 г.). Тъмносиньото и жълтото на ивици са традиционните цветове, познати на всички. Папа Лъв Х прибавя червеното в чест на рода, от който произлиза - Медичите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във