Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПРАЗНИЦИТЕ ПОВЛИЯХА УСПОКОЯВАЩО НА ТЪРГОВИЯТА

Изминалата седмица освен че беше по-кратка от обикновено, беше и далеч по-спокойна от това, което сме свикнали да виждаме. Празничните настроения повлияха негативно на борсовата активност и съответно - на голяма част от котировките. Двата борсови индекса се движеха в почти пълен контраст и адекватно отразяваха променливите настроения на инвеститорите. При всички положения позитивизмът не беше напуснал книжата на Софарма. Акциите на фармацевтичното дружество отново се насочиха нагоре, след като бяха претърпели лека корекция до нивата около 9.15 лв. за единия. Подобен развой на събитията наблюдавахме и при другия представител на този отрасъл, чиито акции са включени в SOFIX - Биовет. Книжата на пещерския завод за ветеринарни медикаменти се насочиха рязко нагоре до нивата непосредствено под 14 лв. за дял. Подобен ентусиазъм би могъл да бъде обяснен единствено с очакванията на инвеститорите за позитивни новини от финансовия отчет на дружеството за първото тримесечие на годината. Подобни очаквания имаше и за бизнеса на ДЗИ-Банк. Книжата на трезора се опитаха за пореден път да щурмуват нивото от 3.75 лв. за дял, макар че и този път удариха на камък.
Кота 6.50 лв. пък препъна акциите на Централна кооперативна банка. След огромния ентусиазъм, породен от предстоящото увеличение на капитала й, инвеститорският интерес се укроти временно в очакване на финансовия отчет. Акциите на ЦКБ се търгуваха при изключително ниски обеми на нивата непосредствено под 6.50 лева. Ниски бяха и прехвърлените през борсата обеми от акции на курортите Албена, Слънчев бряг и Златни пясъци. И трите дружества страдат от това, че около тях липсват фундаментални новини, които биха могли да дадат тласък за евентуална промяна в цените на акциите им. Липсваше сериозна промяна в цената и на Оргахим. Русенският химически завод изненада неприятно инвеститорите с загуба от над 5 млн. лв. за 2005 г., но срещна подкрепа от купувачи с по-големи интереси, които бързо наваксаха загубеното и приковаха котировките стабилно около 75 лв. за дял.
Подкрепа намериха и книжата на Индустриален холдинг България, които купувачите тласнаха до нивото от 4.30 лв. при сериозни изтъргувани обеми. Останалите по-ликвидни холдингови дружества не предложиха съществени изненади. Синергон холдинг намери подкрепа на нивата около 5.85 лв., а дяловете на Доверие Обединен Холдинг се разменяха около 3.30 лева. От по-нисколиквидните дружества изненадващи отчети публикуваха М+С Хидравлик и Хидроелементи и системи. И двете дружества запазват равнището на приходите си на нивата от миналата година, но финансовият им резултат се променя драстично. М+С Хидравлик успява да увеличи нетната си печалба със 71.8% - до 1.382 млн. лв., докато Хидроелементи и системи изяжда 40.7% от финансовия си резултат предимно заради увеличение на запасите от продукция и незавършено производство. Незначителен спад в печалбата за първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на миналата година отбеляза и Неохим. Въпреки това димитровградският торов завод получи подкрепата на инвеститорите и проби възходящо нивото от 39 лв. за акция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във