Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПРАЗНИЧНОТО НАСТРОЕНИЕ ДЕМОБИЛИЗИРА ВАЛУТНИТЕ ПАЗАРИ

Фундаменталните икономически показатели влияха слабо върху обменните нива на световните конвертируеми валути през седмицата. До голяма степен това се дължеше и на нисколиквидните финансови пазари, обхванати от празничното настроение на японците, които честваха традиционната си Златна седмица.
Определено може да се каже, че тази година националният празник в Япония се посреща с по-голям оптимизъм и надежда, които предизвика изборът на реформатора Джуничиро Койдзуми за премиер на страната. За да запази необичайно високия си рейтинг, той трябва с твърда ръка да изпълни предизборните си обещания за структурни реформи. Изключително важна е и подкрепата на финансовите министри от Г-7. В края на миналата седмица те призоваха кабинета да проведе дълго отлаганите промени в банковия сектор, което ще направи възможно възстановяването на японската икономика. Койдзуми е може би най-важното нещо, което се случва в политическия живот на Япония през последните четиридесет години. Не можем да сме сигурни, че той ще направи всичките реформи, но със сигурност ще опита, а инвеститорите искат да са на този пазар, коментира Гари Евънс - главен стратег на Ейч Ес Би Си Сикюритис (HSBC Securities), инвестиционното поделение на финансовия гигант Ейч Ес Би Си в Токио. В пролетната си икономическа прогноза ОИСР предупреждава японското правителство да задейства бързо структурните реформи, ако иска да предпази слабата икономика на страната от навлизане в низходяща спирала. Международните наблюдатели обръщат внимание и на необходимостта от подходяща монетарна политика, която да сложи край на дефлацията. Според експертите на ОИСР, БВП на Япония ще нарасне с 1% през 2001 и с 1.1% през 2002 година. В броя си от четвъртък пък влиятелният финансов всекидневник Файненшъл Таймс посочва, че японската централна банка трябва да направи две неща, за да функционира ефективно като независим орган и да изведе страната от продължителната стагнация. Първото са персонални промени, включително и оставка на управителя й Масару Хаями, и назначаването на професионалисти в управителния й съвет. Второто - точна дефиниция на периметъра на дейност на Бенк ъф Джъпен, тъй като по закон от нея се иска най-общо да осигурява стабилност на цените и на финансовата система.
Междувременно обществеността очаква Джуничиро Койдзуми да облече в цифри заявленията си за намаляване на размера на спорния дипломатически фонд и на разходите от него. Той се използва за заплащане на задграничните пътувания на ВИП-особите и за събиране на разузнавателна информация.
На фона на многобройните промени японската йена поскъпна чувствително към щатския долар и еврото, а борсовият индекс NIKKEI 225 се покачи отново над 14 000 точки и достигна стойности, невиждани от 19 декември миналата година.
Еврото се търгуваше доста слабо към всичките си конкуренти. Най-обезпокоителна за лидерите от Евроленд бе новината, че априлската стойност на индекса, отчитащ бизнесактивността в зоната, е намаляла до 49.3 точки. Това е най-големият й спад от октомври 1998 г. насам, а самият факт, че цифрата е под 50, показва, че предстои по-нататъшно намаляване на продукта. Данните не са изненадващи, като се има предвид, че априлските индекси на бизнесактивността в Германия, Италия и Франция бяха под 50 пункта. Априлският показател, отчитащ доверието в икономиката на еврозоната, пък намаля с 0.2 точки в сравнение с мартенската си стойност. Това се дължи главно на по-слабото доверие на индустриалния сектор, докато потребителите и строителният бизнес остават умерени песимисти. Единствената положителна цифра е по-високият индекс на цените на акциите. Не буди оптимизъм и показателят, който отразява доверието на италианските производители, който през март намаля на 95 от 94 точки през февруари. А индексът на доверие на френските потребители през април падна за трети пореден месец и достигна 0 точки срещу +2 през март. Но безработните в Евроленд през март са били 8.4% от трудоспособното население срещу 8.5% през март, като най-рязко е намаляла безработицата във Франция - от 10 на 8.6 процента.
За пореден път през седмицата видни представители на централните банки от еврозоната демонстрираха мускули и защитиха политиката на високи лихви. Това стана по повод резкия 5-процентен мартенски скок на паричния агрегат М3 - един от основните критерии, определящи лихвената политика на Европейската централна банка. По този повод, с неприсъща за централен банкер яснота, вицепрезидентът на ЕЦБ - Кристиян Нойер, заяви, че институцията ще следи изкъсо лихвите и е готова да защити ценовата стабилност на еврозоната. А вицепрезидентът на Бундесбанк Юрген Щарк каза, че ЕЦБ не е клон на щатския Федерален резерв и ще определя паричната си политика по собствена преценка.
У нас междубанковият валутен пазар бе с нормална активност за късата работна седмица. Среднодневните изтъргувани обеми бяха в размер на 120 млн. г. марки, като сделките с щатски долари заемаха 37% от тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във