Банкеръ Daily

Пари и пазари

Prada спира да използва естествена кожа в продукцията си

Модната къща Prada обяви, че ще спре да използва естествена кожа от следващата година. Животинската кожа няма да бъде употребявана в дизайна на новите продукти, но вече произведените артикули ще продължат да се продават. "Фокусирането върху иновативни материали ще позволи на компанията да проучи нови граници на креативния дизайн, като същевременно задоволи търсенето на етични продукти", заяви ръководителят на модната верига.

Промяната ще влезе в сила през сезон пролет-лято на 2020 г. и ще обхване също и марките Miu Miu, Church's and Car Shoe. Миналата година британският производител на луксозни стоки Burberry обяви, че ще спре да използва истинска козина в своите продукти и ще преустанови съществуването на кожени изделия, а луксозната модна марка Gucci спря да използва кожата в колекцията си още през сезон пролет-лято на 2018 година.

Бриджит Оеле, програмен мениджър на Fur Free Alliance, коалицията обединяваща повече от 50 организации за защита на животните, заяви: "Прада е една от най-бързите компании, които приеха програмата за продукти без естествена кожа, като положителният диалог започна преди малко повече от година." През 2000 г. в Обединеното кралство бе забранено отглеждането на кожи, но все още е законно да се продават някои видове истинска кожа, които са били внесени, ако са етикетирани правилно. Въпреки това мнозинство от депутатите призова за забрана на продажбата на естествена кожа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във