Банкеръ Daily

Пари и пазари

Позиция на Френско-българската търговска и индустриална камара за концесията на Летище София

Френско-българската търговска и индустриална камара, чрез своя председател Стефан Делайе, държи да направи изявление по повод на появила се в различни медии погрешна информация във връзка с процедурата по отдаване на концесия на летище София.

"Консорциумът ADP/TAV е подал една от най-добрите оферти за концесия на летище София. Групата Aéroport de Paris, водещ член на консорциума с дял от 75%, е базирана в Париж френска компания и настоящ световен лидер в летищните операции, с повече от 281 милиона пътници по целия свят през 2018 г. Тя е регистрирана на Парижката борса. Основните акционери на компанията са френската държава (50,6%), холандската група Dutch Royal Schiphol Group (8%), както и различни частни индустриални и финансови инвеститори. Опирайки се на своите повече от 70 години опит в Париж, Групата Aéroport de Paris се превърна в истински европейски и глобален оператор със силна френска местна база (повече от 105 млн. пътници в Париж през 2018 г.)", се казва в изявление на Френско-българската търговска и индустриална камара .

TAV е младшият партньор в този консорциум, с едва 25% от акциите. Освен това, от юни 2017 г. 46,12% от акциите на TAV са собственост и се контролират от Групата Aéroport de Paris, което я прави част от тази международна група, а не от турска компания. Този контрол е отразен и в управлението на компанията. Председателят на Съвета на директорите на TAV, г-н Едуард Аркрайт е заместник-изпълнителен директор на Групата Aéroport de Paris. Другите акционери са предимно международни (основно американски и британски компании).

TAV вече е активна в много европейски страни, с инвестиции и операции в Хърватия, Северна Македония, Латвия и други държави. От април 2019 г. компанията вече не е оператор на летище Истанбул. Поради това би било неточно представянето на компанията да бъде ограничавано до турския й произход.  

Френско-българската търговска и индустриална камара, в лицето на нейния председател Стефан Делайе, вярва, че би било чудесна възможност за летище София да се присъедини към мощната глобална мрежа на  Групата Aéroport de Paris. Изборът на този партньор ще бъде чудесен символ за динамиката на френско-българските икономически отношения, които са особено активни в производството на части за авиотранспортния сектор, откакто наскоро бе открит и заводът на „Латекоер“.

В заключение, предложението на Консорциума ADP/TAV е 100% френска оферта, която потвърждава нарастващия интерес на френските инвеститори към България.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във