Банкеръ Daily

Пари и пазари

Повечето терминали за LNG са наети на фона на енергийна криза

Има дефицит на плаващи хранилища за втечнен природен газ, тъй като те вече са наети заради енергийната криза. Това пише Bloomberg.

По информация на агенцията, в света има всичко на всичко 48 кораба за превоз на втечнен природен газ. При това 42 от тях вече са наети за определен период. Освен това, като се има в предвид ограниченото предлагане, цената на товарите се е повишила рязко. Цената за превоза до Германия, например, е нараснала два пъти. Сега тя вече е 200 хил. долара на ден.

В публикацията заедно с това се посочва, че търсенето на доставки на втечнен природен газ е нараснало допълнително и заради повредените участъци на газопроводите „Северен поток - 1“ и „Северен поток - 2“. И докато през 2021 година имаше излишък на съоръжения за съхранение на LNG, то сега на пазара има недостиг. А отчитайки и това, че почти всички те са заети, ситуация се усложнява още повече.

Анализаторите прогнозират, че ситуацията на пазара няма да се промени в скоро време. Освен това, преоборудването на действащи кораби може да отнеме няколко години, а създаването на ново съоръжение изисква още повече време и средства. Отчита се и това, че търсенето на плаващи терминали в Европа е много високо, а това означава, че за развиващите се страни тези съоръжения ще станат практически недостъпни.

В началото на август Reuters, като се позоваваше на данни от анализаторската компания Refinitiv, съобщи, че американският танкер Capricorn Sun с нефт за първи път пристигна от САЩ в пристанище Рощок в Германия. Отбелязва се, че танкерът, нает от британския концерн „Шел“, е натоварил суровината край бреговете на Луизиана в САЩ и е го е разтоварил на 3 август в пристанище Рощок. По оценки на анализаторите, корабът е превозил около 570 хил. барела нефт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във