Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПОУЛСЪН ПОЕ ОФИЦИАЛНО ФИНАНСИТЕ НА САЩ

На 10 юли Хенри Поулсън зае официално поста на финансов министър на САЩ и главен икономически съветник на президента Джордж Буш. С лично състояние над 700 млн. долара, което натрупа като ръководител на най-рентабилната инвестиционна банка Голдмън Сакс, той може да се окаже най-богатият в историята на страната чиновник на този пост. Поулсън поема финансовото кормило на държавата в доста труден момент - растежът на щатската икономика се забавя, инфлацията расте, горещият до неотдавна жилищен пазар се охлажда, а цените на нефта и на бензина се катерят все по-нагоре. Белият дом се надява новият финансов лидер да бъде силен министър, подобно на Джеймс Бейкър III по времето на Ронълд Рейгън и на Робърт Рубин, който управляваше финансовото ведомство при Бил Клинтън и също беше бивш председател на Голдмън Сакс. Засега Поулсън вижда като ключов приоритет на дейността си някои международни въпроси и най-вече огромния недостиг по текущата сметка на страната, за чието балансиране са необходими по над 8 млрд. долара дневно чуждестранни инвестиции.
Всъщност през май търговският дефицит на САЩ е нараснал по-умерено от очакванията и е достигнал 63.8 млрд. долара. Това се дължи на рекордния износ на стоки и услуги от американски компании. По оценка на анализатори търговският недостиг може да започне леко да спада, защото по-силният растеж в Европа и Азия стимулира износа на самолети Боинг, телекомуникационни устройства и полупроводници от Щатите.
Еврото омекна заради спекулациите, че поскъпването му през последните седмици е било прекалено бързо. Принос имат и напрежението в Близкия изток и новият ценови скок на суровия петрол.
Индустриалният продукт на Франция - третото по големина стопанство на Европа, отчете най-силния си за последните шест месеца ръст през май в резултат на увеличения износ и на по-активното индивидуално потребление. Показателят се е повишил с 2% спрямо април, съобщи френската статистическа служба INSEE на 10 юли. Френските компании набират работна ръка и увеличават инвестициите си, за да посрещнат по-големите поръчки. Задграничните им продажби достигнаха рекорд през април в хода на набиращите скорост стопанства на Стария континент, където Франция реализира над 50% от продукцията си. Намаляващата безработица пък стимулира потреблението на домакинствата. По оценка на френския финансов министър Тиери Бретон БВП на страната е нараснал с 0.6% през второто тримесечие спрямо първото. Той очаква между 2 и 2.5% икономически растеж през тази година.
Европейската централна банка ще увеличи на 3% основната лихва на еврозоната на редовното си съвещание на 3 август, прогнозират 23 от общо 24 икономисти, анкетирани от финансовата информационна агенция Блумбърг нюз. Те очакват също лихвеният процент на еврото да се качи до 3.5% през февруари идната година. Инвеститорите са още по-крайни в прогнозите си - 3.5% до края на 2006-а под натиска на растящия износ и инвестиции.
Търговският излишък на Китай достигна рекордните 14.5 млрд. щ. долара през юни срещу 13 млрд. долара през май заради растящия износ. Тази цифра увеличава натиска върху правителството да позволи на юана да поскъпне. Притокът на чуждестранна валута пък е повишил резерва на централната банка до 875 млрд. щ. долара и той вече е най-големият в света. Което стимулира инвестиционния бум, рекордно високите цени на металите и заплашва да взриви инфлацията. Народната банка на Китай вече предприема действия за ограничаване на активността. През април тя увеличи кредитните лихви, а през миналия месец разпореди на финансово-кредитните институции да заделят повече средства за резерви. Централната банка продаде и ДЦК, за да изтегли от банковата система излишните пари в наличност, като обеща постепенно да облекчава валутния контрол.
Японската централна банка най-накрая повиши с 25 базови точки (до...%) основната лихва на страната. Още на 8 юли японският всекидневник Асахи писа, че паричният комитет на Бенк ъф Джъпен ще вземе такова решение на редовното си съвещание на 13 и 14 юли.
През юни общият обем на кредитите, отпуснати от японските банки, е нараснал с 1.8% спрямо същия месец на миналата година, което е най-силният им ръст от март 1996-а насам, показва отчет на Бенк ъф Джъпен. Производствените цени в Япония се задържат на невиждани от 25 години високи стойности. Индексът на цените, които японските компании са платили за енергия и суровини, е нараснал с 3.3% през юни в сравнение със същия период на миналата година, но се е понижил с 0.1% спрямо май. Стопанският подем позволява на фирмите да прехвърлят по-голямата част от разходите си на домакинствата, което допринася за повишението и на потребителските цени и за постепенното излизане от продължилата седем години дефлация. А майският излишък по текущата сметка на Япония се е увеличил с 15.9% годишно и е достигнал 1.61 трлн. йени (14 млрд. щ. долара). Това се отдава основно на 16-процентния ръст на приходите от чуждестранни инвестиции, включително и щатски ДЦК, акции и печалби от задграничния бизнес на японски компании.
У нас междубанковият валутен пазар беше активен. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 248 млн. евро (485 млн. лева). Сделките в щатски долари представляваха 6% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във