Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПОТРЕБЛЕНИЕТО НА ЕКОЧИСТИ ЗЕЛЕНЧУЦИ РАСТЕ

От края на 2007-а вече и в големите български супермаркети могат да се намерят екологично чисти краставици. Но по-голямата част от произведените от български фирми биозеленчуци отдавна се изнасят за скандинавските страни, Великобритания и Германия. Изненадващо е, че цената им е съвсем достъпна на фона на тази на конвенционалните зеленчуци. В супермаркетите Пикадили килограм биокраставици струва 2.20 лв., а същото количество домати 2.50 лева.
Производството на биопродукти не е лесна работа. Трябва да забравиш за химията, торовете и препаратите, а също да се примириш, че добивите няма да са толкова големи. Отделно и цикълът на производство е доста по-сложен, поради което и цената е по-висока .
Нямах вяра на нашия пазар до миналата година, но вече определено има интерес и търсенето расте - отбелязва търговският директор на Гимел АД Елена Георгиева. В момента това дружество разполага с четири оранжерийни комплекса, с обща покрита площ от 56 хектара. Обектите са разположени в различни региони на страната - с. Звъничево, Пазарджишко, гр.Левски в Плевенска области гр.Мартен в област Русе. Доколкото съм наясно, ние сме едни от малкото производители на биозеленчуци в България. Има дребни производители на биоплодове като малини, но като цяло тази дейност е нова у нас - изтъква Георгиева.
Тук там в малките биомагазини се продават и биопиперки, а за да се удостовери произходът им, върху тях обикновено се поставя сертификатът на производителя. Мнозина в страната бъркат 100% чистия биозеленчук с бабиният, в който също има химия. За да е био един продукт, той трябва не само да е произведен по определен начин, но и процесът да се контролира от съответна организация, която след това да потвърди (сертифицира), че всички условия са били спазени. Доматите, които се гледат в малките градини на село например, не са биозеленчуци, дори и да не им слагат химически торове, пестициди и нитрати. Те могат да се продават като биологично чисти единствено ако представител на сертифициращия орган у нас Балкан Биосерт ООД издаде съответния документ. Агенцията от своя страна е контролирана от евроинституциите и работи по установени правила. Освен българския сертифициращ орган у нас могат да се намерят стоки, сертифицирани и от италианците BioArgiCert, от гърците DIO, от английската Soil Association и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във