Банкеръ Daily

Пари и пазари

Потанин ще емитира цифрови монети срещу паладий

"Норилск никел" и главният му изпълнителен директор - милиардерът Владимир Потанин, планират да пуснат няколко цифрови платформи, включително да използват дигитални пари за търговия на паладий. Водещият световен производител на редкия метал води преговори с швейцарските власти за емитирането на цифрови монети от поделението си за паладий в Швейцария. Намеренията на Потанин са да разшири концепцията и за други метали, става ясно от интервю на милиардера в Москва на 27 март.

Основанията за подобни стъпки са желанията на хората да използват децентрализирани мрежи и платформи, които нямат главен оператор. Суровините и индустриалните сектори биха приели охотно търговски системи и технологии, използващи системи като "блокчейн" (която е в основата на криптовалутите) и могат да намалят разходите и да съкратят времето за административни дейности. Някои компании дори съзират в технологията начин за проследяване на материалите чрез веригата за доставки или обмислят да пуснат цифрови монети, подкрепени от стоки. 

Потанин, който притежава близо една трета от "Норилск никел", твърди, че е обсъждал идеята си с клиенти и съществува реално търсене на дигитални пари, гарантирани от паладий. Например, ако някой потребител установи, че не се нуждае от договорения обем метал, той може или да влезе в трудни преговори с доставчика, или да получи доставката и да я задържи докато му потрябва или докато намери купувач за нея. Ако обаче клиентът има дигитален договор, деноминиран в цифрови пари, той може лесно да продаде нежеланото количество на друг. 

"Норилс никел", който се състезава с "Вале" за първото място в производството на никел, работи и по разработването на дигитална платформа за вътрешни транзакции между поделенията на компанията. Това би помогнало на руската централна банка да използва една корпорация, за да тества надзора върху системите от типа "блокчейн" без да засяга цялата икономика, пояснява Потанин. Най-богатият човек на Русия преговаря със законодателите и с централните банкери и за създаването в бъдеще на рамка за регулиране на цифрови платформи. За да се осъществи тази идея, Москва трябва да прокара закон за дигиталните финансови активи, като следващото изслушване по темата е отложено за април. Потанин се надява да получи одобрение до лятото и да може да стартира проекта до края на 2019-а. Ако законът не бъде приет, "Норилск никел" и Потанин ще се опитат да осъществят намеренията си в други юрисдикции.

Стартирането на всичките платформи ще струва на "Норилск никел" и на Потанин между пет и шест милиона щатски долара. А за да могат те да работят, вероятно ще са необходими по няколко милиона долара годишно.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във