Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Последна оферта за Благоевград-БТ

Булгартабак холдинг ще изкупува акциите на останалите акционери в Благоевград-БТ АД на цена от 53.53 лв. за един брой, става ясно от становището на съвета на директорите на цигарената фабрика, публикувано чрез БФБ-София.


В търговото предложение е посочено, че благоевградската компания може да бъде отписана от регистъра на публичните дружества, воден от Комисията за финансов надзор, ако делът на холдинга достигне 95% от капитала й. Ако това се случи, акциите на Благоевград-БТ може и да не се търгуват повече на БФБ-София. Дружеството ще продължи да осъществява дейността си в Благоевград, не се предвиждат и промени в съвета на директорите на фирмата поне в срок от една година след приключването на търговото предложение. За инвестиционен посредник по него е избран София интернешънъл секюритиз.


На 9 август компанията майка изкупи в три сделки 130 хил. акции (4.81%) от капитала на благоевградската си фабрика при цена от 45 лв. за дял и така дяловото й участие в Благоевград БТ достигна 90.05 процента. В случая законът дава право на Булгартабак холдинг да направи търгово предложение към останалите акционери.


Мажоритарният собственик има да прибира още 7.95% от книжата с право на глас на Благоевград БТ, които са в портфейлите на 61 фирми акционери. А пък 1565 физически лица държат останалите 2% от капитала на най-голямата ни цигарена фабрика.


Комисията за финансов надзор все още не е изразила позицията си по търговото предложение, което пък означава, че е възможно да поиска и повишение на тази цена.


Борсовата цена на акциите на Благоевград-БТ не трепна кой знае колко след 13 август, когато стана известно, че има търгово предложение. В този ден средната цена бе 49.35 лв., а на следващия скочи до 51.95 лева. На 15 август вече падна до 50.73 лв., а на 16 август просто нямаше интерес към тези книжа.


Междувременно стана ясно, че British American Tоbacco е намалила участието си в София БТ от 8.62 на 0.03%, (според регистъра на Централен депозитар). Сделката стана на 2 август при цена от 45 лв. за дял. Тъй като не е обявен купувачът, това по логиката на преобладаващата практика означава, че пакетът е разбит на по-малки части, които може да са купени от различни инвеститори. Или пък купувачът все още не иска да се разкрива. Основен акционер в София БТ с дял от 78.22% е Булгартабак холдинг.


През първите два дни от тази седмица (13 и 14 август) нямаше сделки с тези книжа. На 15 бе отбелязана средна цена от 55.996 лв. за дял, а на 16 август те се търгуваха по 59.716 лв., но най-високата котировка опря и до 60 лева.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във