Банкеръ Daily

Пари и пазари

Поскъпването на суровините засилва инфлационния риск

Широкообхватен и мощен ценови подем на пазарите на суровини набира скорост през последните седмици. И подгрява очакванията на някои търговци и анализатори за "суперцикъл", съпроводен с възстановяване на големите глобални стопанства в тандем. 

Силното потребление в Китай, бумът на правителствените разходи по следпандемичните програми в подкрепа на националните стопанства и заявките за "позеленяване" на световното стопанство качиха цените на много важни суровини. Сред тях са желязната руда - ключова съставка при производството на стомана; паладият - използван от производителите на коли за ограничаване на вредните емисии; оловото - всичките са поскъпнали рекордно през миналата седмица. Скочиха и цените на ключови селскостопански стуровини: зърно, слънчогледови семки, захар и млечни продукти, а царевицата надхвърли 7 щ. долара за бушел за първи път за последните осем години. 

Много експерти от бранша споделят, че не си спомнят нещо подобно да се е случвало преди и че в момента сме в нещо като перфектна буря. 

Промишлената мед - най-важният индустриален материал в света, се търгува над 10 хил. щ. долара за тон за първи път от 2011-а. Котировките на соевото зърно достигнаха осемгодишен максимум. Индексът S&P GSCI, който следи ценовите движения на 24 суровини за незабавна доставка, е повишил пазарната си оценка с 24% от началото на годината. 

Бързото икономическо възстановяване на Европа и на Китай (който е най-големият световен потребител на суровини), успоредно с пазарния подем на САЩ и на процъфтяващия им жилищен пазар, вдъхнаха надежди за ръст на търсенето.

Предизвиканите от пандемията пробиви на някои снабдителни вериги и ниските складови запаси от ред суровини наляха допълнително гориво в огъня. От друга страна, прогнозите на някои търговци, анализатори и мениджъри за нов суперцикъл - продължителен период от високи цени заради недостиг на предлагане, което да задоволи търсенето, съблазниха инвеститорите. Секторът получи подкрепа и от мениджърите на фондове, търсещи активи, които ще спечелят в резултат на ускоряването на подема на глобалното стопанство след пандемията и които същевременно ще служат като застраховка срещу растящата инфлация.

В условията на пазарна еуфория скочиха цените и на цял набор от суровини, използвани за батерии и двигатели на електрически превозни средства - от лития до редките метали.

Например, котировките на литиевия карбонат в Китай са скочили с повече от 100% през тази година заради силното вътрешно търсене.

Суровините, свързани с бензиновите и газовите двигатели, също поскъпват. Цената на паладия, който се използва при катализаторите за пречистване на изгорелите газове, се изкачи над 3000 щ. долара за тройунция след като Европа и Китай се обявиха за по-стриктни стандарти за вредните емисии. 

Суровият петрол се върна на предпандемичните си котировки над 65 щ. долара за барел.

Въпреки че търсенето все още е потиснато от ограниченията в международните пътувания, суровината върви нагоре успоредно с отварянето на икономиките. ОПЕК и партньорите на картела начело с Русия продължават да ограничават доставките и бавно и на части връщат на пазара блокираните в резултат на споразумението им от  миналата година барели.

В късната следобедна европейска търговия на 5 май фючърсните контракти сорт "Брент" с доставка през юли се разменяха срещу 69.70 щ. долара за барел - "на косъм" от психологическите 70 долара за барел. Американският лек суров петрол сорт WTI с доставка през юни пък се котираше за 66.50 долара за барел.

"Голдмън Сакс" очаква петролните котировки да се изкачат до 80 щ. долара за барел през второто полугодие и предупреждава, че може да се получи сериозен дефицит на предлагането през лятото в хода на ускоряване на имунизациите и подновените пътувания, които ще увеличат търсенето с над 5% в глобален план.

Анализатори на "Джей Пи Моргън Чейз" се опасяват от сериоз дефицит при доставките на суров петрол през идните години и очакван недостиг в размер на около 600 млрд. долара при капиталовите разходи между 2021-а и 2030-а.

Колко ще продължи еуфорията на пазарите на суровини обаче все още е предмет на дебат.

Някои експерти от сферата на селскостопанските суровини смятат, че за тази ниша "това е мини суперцикъл". И че търсенето ще остане силно през следващите шест до 12 месеца, което може да продължи да повишава цените. 

Други пък подлагат на съмнание дали изобщо светът навлиза в суперцикъл. Те са на мнение, че ценовият възход ще продължи още известно време, но това по-скоро е подем в хода на бизнесцикъл. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във