Банкеръ Daily

Пари и пазари

Поскъпването на жилищата в глобален план вещае ценови балон

Жилищните цени в световен мащаб са се повишили най-значително отпреди глобалната финансова криза през 2008-а, следвайки пазарната еуфория, наблюдавана в ред държави - от Нова Зеландия до Канада и Сингапур - по време на пандемията. Средната стойност на жилищата е скочила със 7.3% за периода март 2020-а - март 2021-а - най-високата скорост от четвъртото тримесечие на 2006-а, сочи глобалният индекс на международния консултант по недвижими имоти Knight Frank, публикуван на 3 юни.  

Най-мощен е ценовият подем в Турция, където е регистриран 32% растеж. Следват Нова Зеландия с повишение от 22.1%, Люксембург - 16.6%, Словакия - 15.5% и САЩ - 13.2% - най-мощният скок от декември 2005а. Челната десетка оформят Швеция - 13% годишен ръст на жилищните цени, Австрия - с 12.3%, Нидерландия - с 11.3%, Русия - с 11.1% и Норвегия - с 10.9 процента. Великобритания е на 12-о място - там жилищата са поскъпнали с 10.2 процента. 

Основната причина за ценовия бум на имотите в глобален план са мащабните фискални и парични стимули, които правителствата вкараха в помощ на поразените от здравната криза национални стопанства. Те предизвикват и сериозни опасения от ценови балони, като някои държави вече започват да предприемат мерки за охлаждане на пазара.

Нова Зеландия премахна данъчните насърчения на инвеститорите в недвижима собственост в края на март, за да охлади ентусиазма на пазарните спекуланти, и предостави повече земя, за да увеличи жилищните площи и достъпа на домакинствата с по-ниски доходи до пазара. Правителството очаква предприетите мерки да забавят инфлацията, измерена чрез жилищните цени, до едва 0.9% до юни 2022-а.

Китай също обяви поредица от действия за редуциране на кредитирането на сектора.

В публикувания на 3 юни обзор Knight Frank посочва, че "в резултат на мерките на правителствата и на изтичащите в края на тази година програми за фискални насърчения, нагласите на купувачите ще станат по-умерени". Експертите са убедени, че "заплахата от нови мутации на вируса и провеждания с известни прекъсвания имунизационен процес имат потенциал да окажат допълнителен низходящ натиск на ръста на жилищните цени".

Сред азиатските държави най-много са поскъпнали жилищата в Сингапур - с 6.1%, следван от Южна Корея - с 5.8% и Япония - с 5.7 процента. Хонконг, който е най-скъпият пазар на недвижими имоти в света, регистрира 2.1% годишен ръст в периода март 2020-а - март 2021-а. 

Индексът на Knight Frank отчита средните жилищни цени в 56 държави и територии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във