Банкеръ Daily

Пари и пазари

Поскъпване на петрола в деня на президентските избори в САЩ

Петролът поскъпва с над 3% в деня на президентските избори в САЩ, следвайки силното възходящо движение на световните пазари на акции и игнорирайки продължаващото рязко покачване на заразените с коронавирус в глобален план.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през януари 2021 г. се повишават с 3% обратно над нивото от 40 долара за барела, докато фючърсите на американския лек суров петрол WTI нараства с 3,6% към 38,15 долара за барел.

Изглежда, че стоковите пазари следват силното възходящо движение на световните фондови борси от вчера насам, което до голяма степен е провокирано от очакванията на инвеститорите и търговците за т.нар. "синя вълна" в САЩ - победа на Джо Байдън в президентската надпревара, както и поемане на контрола на Сената от страна на демократите, след като те вече контролират Камарата на представителите. Ако обаче тези очаквания не се оправдаят, това може временно да охлади силния инвеститорски риск и апетит от началото на седмицата.

В понеделник петролните фючърси обърнаха първоначалните солидни понижения, приключвайки търговията с повишения след информация, че Русия обмисля отлагане на разхлабване на производствените ограничения, което беше планирано за януари догодина. Оказва се, че руският енергиен министър е провел разговори с петролните компании в страната относно възможно удължаване на споразумението за ограничаване на производството и през първото тримесечие на 2021 година.

Освен това групата, наречена "ОПЕК +", намали добива на петрол още през май с над 9 млн. барела на ден, за да подкрепи цените на черното злато и след това през август леко ограничи това съкращаване до 7,7 млн. барела, като през януари 2021 г. трябва да свие това производствено с още 2 млн. барела на ден.

"Надеждата сега е, че продължаващото действие на съкращението на добивите в текущите нива ще се окаже необходимият мост над втората вълна COVID-19, докато ваксините не бъде пусната в обръщение през първата половина на 2021 г.", посочи пред агенция MarketWatch стоков анализатор от немската банка Commerzbank и добави, че "ако Русия и Саудитска Арабия се съгласят по този въпрос, останалите членове на формата "ОПЕК +" вероятно ще подкрепят едно такова решение".

Факт е, че през октомври петролът поевтиня рязко, тъй като случаите на коронавирус започнаха да нарастват силно в Европа и САЩ. Няколко европейски държави вече затегнаха ограниченията върху бизнес дейността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във