Банкеръ Daily

Пари и пазари

Португалия удари борсите за криптовалути

Големи португалски банки закриват сметките на борсите за дигитални валути - акт, който може да нанесе сериозен удар върху една от най-приятелски настроените към криптовселената европейски дестинации. 

"Банко комерсиал Португез" - най-едрият португалски кредитор с борсова регистрация, и "Банко Сантандер" са анулирали през миналата седмица всичките сметки на лисабонската "КриптоЛоха", оплаква се Педро Боргеш - съосновател и главен изпълнителен директор на компанията. Мярката идва след като две по-малки банки в Португалия също са отказали да обслужват повече фирмата. "Банко комерсиал" не е дала официално обяснение за решението си.     

Още две португалски криптоборси също се били лишени от банкова подкрепа през тази година. Криптофирмата "Минд дъ койн" не успява от месеци да си открие банкова сметка след като всичките й сметки в Португалия са били закрити, твърди основателят й Педро Гимараеш. Част от португалските сметки на конкурентната "Лушо диджитъл асетс" също са били анулирани, съобщава главният производствен директор Рикардо Филипе.   

Криптокомпаниите по света се борят отдавна за достъп до банково обслужване, но едрите кредитори изтъкват ред препятствия, особено стандартите на сектора по отношение на прането на пари и информацията за данните на клиентите. В официално електронно изявление "Банко комерсиал" посочва, че задължението й е да информира компетентните органи за всякакви "подозрителни трансакции", които биха могли също да прекратят отношенията й с някои юридически лица. Представител на "Банко Сантандер" пък пояснява, че кредиторът е действал "в съответствие с рисковата си оценка" и че всяко решение за поддържане на сметка зависи от "няколко фактора".

Боргеш, чиято компания "КриптоЛоха" през миналата година първа получи лиценз от централната банка да работи в Португалия, твърди, че винаги информира властите за подозрителни операции и че вече трябва да използва сметките извън страната, за да движи бизнеса.  

Досегашните мерки засягат три от общо пет борси за виртуални валути с лиценз за работа от Португалската централна банка и могат да се приемат като предупреждение за затягане на условията за дейността на сектора на дигитални активи. Южната европейска държава се превърна в убежище за криптоентусиастите по време на пандемията от COVID-19 заради нулевите си данъци върху печалбите от вируални валути, приемливото ниво на издръжка на живота и меките температури през цялата година. 

Гимараеш се оплаква, че, "макар и без официално обяснение, някои банки директно отказват да работят с криптокомпании" и че "в момента е просто невъзможно да започваш криптобизнес в Португалия".

Местният вестник "Журнал де Негосиош" съобщи на 3 август, че държавната португалска "Каиша жерал де депозитос" и регистрираната в Лисабон "Банко де инвестименто глобал" също отказват да откриват или закриват сметки на борси за виртуални валути. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във