Банкеръ Daily

Пари и пазари

Пороят от стимули подкрепи еврото

Еврото затвърди позициите си в новия диапазон на търговия, който завоюва преди седмица. Тогава, след многократни атаки и отстъпления единната европейска валута успя да преодолее психологическата котировка от 1.20 щ. долара и впоследстие, за по-малко от ден, се изкачи над 1.21 щ. долара и дори се доближи до 1.22 долара - най-високите стойности от 2018-а. Които направиха съвсем реална "кота 1.25" долара, която се изплъзва на европейските пари през последните шест години. 

Еврото е поскъпнало с 8.5% към щатския долар от началото на годината, което е вторият по сила ръст от 2007-а насам след 14-процентния му скок през 2017-а. Зелените пари пък са загубили около 13% от пазарната си оценка от върховото си ниво през март. Експертите по технически анализ коментират, че различни конфигурации на графиките им показват, че единната европейска валута ще пробие всички важни нива на съпротива на щатския си конкурент.

Търсенето на евро получава подкрепа и от доверието на гражданите на Европейския съюз в навременния отговор на блока на разпространението на пандемията от коронавируса (безпрецедентните по размер програми от стимули и спасителен пакет, включващ продажбата на общи облигации), които държат зелените пари под натиск. Това се потвърди и през тази седмица с решението на Европейската централна банка от 10 декември да налее още 500 млрд. евро към спасителната си пандемична програма за покупка на облигации РЕРР и да удължи срока й на действие до март 2022-а. Както и да предложи още свръхевтини дългосрочни заеми на кредиторите от общността. Мерките и щедрите финансови условия ще останат в сила до приключването на икономическата криза, която със сигурност ще продължи и след края на извънредната здравна обстановка. Председателят на ЕЦБ - Кристин Лагард - обаче предупреди, че може да не използва целия обхват на РЕРР, ако състоянието на стопанството на блока на еврото не го налага.

Часове по-късно лидерите на Европейския съюз разрешиха и споровете си за бюджета на общността и за ползването на средствата от спасителния фонд, с което деблокираха паричния пул от 1.8 трлн. евро. Към положителните новини са безспорно и ваксините, които "бълват" от различни страни и компании и които трябва да избавят човечеството от бедствието COVID-19. Единствената лоша новина за Стария континент е поредният провал на преговорите за BREXIT, който вещае, че Островът вероятно ще се раздели с ЕС без сделки - възможно най-лошият и най-неизгодният сценарий за двете страни. 

На фона на този порой от новини еврото остана над 1.21 щ. долара с танданция за поскъпване. Връщането му от максималните 1.2175 долара, до които достигна преди седем дни, е нормално предвид бързината на движението. Валутните търговци пипат предпазливо и "с една наум" за реакцията на ЕЦБ, която в никакъв случай не би искала скъпа валута точно сега, когато се опитва да качи инфлацията. Валутни анализатори дори са учудени, че, за разлика от лятото, институцията все още не е проявила явно недоволство от високите котировки на еврото и засега декларира единствено, че ще следи внимателно какво се случва на валутния пазар.  

Засега възходящото движение на единната европейска валута изглежда силно. Пък и щатският долар попадна отново под натиск на 11 декември заради разочароващите данни за пазара на труда в САЩ и заради линеещите надежди на инвеститорите за нова сделка от стимули, за която републиканци и демократи не могат да постигнат съгласие. 

Извън благоприятната макроикономическа среда и графиките на техническите анализатори, еврото може да поучи подкрепа и от търсенето на мениджърите на глобалните резерви, които със сигурност ще се дистанцират още повече от американския долар през идната година. Още повече, тогава ще изчезне още една несигурност след като новият американски президент влезе в Белия дом.

Валутни анализатори на "Креди Сюис груп" прогнозират 1.25 щ. долара за едно евро до края на 2021-а. "Моргън Стенли" и "Ситигруп" също предвиждат по-нататъшно отслабване на зелените пари. "Голдмън Сакс асет мениджмънт" препоръчва продажба на долари срещу китайски юани и очаква поскъпването на еврото и на йената към американската валута да продължи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във