Банкеръ Daily

Пари и пазари

Поредна лихвена редукция в САЩ

Джей Пауъл отново се обяснява

Паричните стратези на Федералния резерв понижиха за втори път през тази година основната лихва по федералните фондове с нови с 25 базови пункта - до диапазона 1.75 - два процента. Решението бе взето на редовното съвещание на паричния комитет на щатската централна банка на 17 и 18 септември със седем гласа "за" и три "против". "Дисиденти" за втора поредна сбирка са президентите на клоновете на Федералния резерв в Бостън - Ерик Розенгрен, и в Канзас Сити - Естер Джордж. Третият "отцепник" е шефът на клона на щатската централна банка в Сейнт Луис - Джеймс Булард, поискал лихвена редукция от 50 базови пункта. Разнобой има и в очакванията за бъдещата лихвена политика на институцията. Десет високопоставени представители на Федералния резерв не предвиждат повече промени на щатските лихви до края на годината, докато други седем смятат за напълно вероятно още едно понижение. За отбелязване е, че централните банкери не прогнозират лихвени движения през 2020-а и само по едно лихвено увеличение както през 2021-а, така и през 2022-а. 

Паричните стратези на Федералния резерв мотивират поредната лихвена редукция с рисковете, произтичащи от търговската война на президента Доналд Тръмп с Китай, със забавянето на растежа на световното стопанство и с други обстоятелства извън САЩ. Целта им е да балансират потенциалната необходимост от по-ниски лихви с риска, че по-евтините пари могат да стимулират домакинствата и бизнеса да теглят прекалено много заеми, както се случи преди повече от десет години, преди да избухне финансовата криза. 

Председателят на Федералния резерв - Джеръм Пауъл, подчерта по време на пресконференцията след обявяването на решението на паричните стратези, че икономическата перспектива на страната е "благоприятна" със силен пазар на труда и инфлация, която обещава да се върне на целевите 2% годишно. Той и колегите му пък решили да понижат лихвите като "застраховка срещу съществуващите рискове" и заради "по-слабите бизнес инвестиции и износ". Пауъл добави, че "ако икономиката тръгне надолу, ще бъде подходяща по-продължителна поредица от лихвени редукции". Той увери, че решенията на банковия екип "ще зависят основно от данните" и няма да следват "предначертан курс".

Бордът на Федералния резерв предприе и специална мярка, за да успокои създалото се напрежение на паричните пазари в началото на седмицата и да предотвратят увреждане на икономиката, намалявайки лихвата по "наднормените" резерви на финансовите компании до 1.8 процента. Като намек, че централната банка може да направи и по-голяма крачка, Пауъл призна, че ограниченията в пазарното финансиране са били по-големи от очакваните и че увеличението на баланса на Федералния резерв може да се възобнови по-рано от предвижданията. 

Пауъл, е под непрестанен публично демонстриран натиск от президента Доналд Тръмп да понижи лихвите. Всъщност, и този път стопанинът на Белия дом остана силно разочарован от лихвеното решение, което не е достатъчно агресивно за вкуса му. Тръмп излял възмущението си в "Туитър" с думите: "Джей Пауъл и Федералният резерв отново се провалиха". 

Щатската централна банка огласи и новата си тримесечна икономическа прогноза. Основните моменти в нея са, както следва:

- базовата лихва ще остане стабилна оттук до края на годината - средно 1.9%, и ще се задържи на това и през цялата 2020-а. Впоследствие тя ще се повиши до 2.1% през 2021-а и до 2.4% през 2022-а. Стойностите са малко под дългосрочната "неутрала" на щатските централни банкери за федералните фондове от 2.5% (която нито вреди, нито стимулира растежа);.

- безработицата ще приключи годината на около 3.7% (с 0.1% над юнската прогноза) и ще остане на това равнище и през 2020-а. В дългосрочен план се запазва предвиждането за 4.2 процента безработни;

- паричните стратези продължават да прогнозират, че няма да достигнат целевите 2% годишна инфлация до 2021-а. 

Щатските държавни облигации съхраниха печалбите си след съвещанието на Федералния резерв, зелените пари поскъпнаха, а акциите на американските компании продължиха да поевтиняват. Същевременно, решението на паричните стратези не промени очакванията на търговците на лихвени фючърсни контракти за още едно лихвено понижение с 25 базови пункта до края на годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във