Банкеръ Daily

Пари и пазари

Пореден спад на производството на автомобили във Великобритания

Производството на автомобили във Великобритания е имало драстичен спад през април. Това разкриват данни на Асоциацията на производителите и търговците на моторни превозни средства в Обединеното кралство.

Автомобилното производство през април е намаляло с 44.5% спрямо предходната годината. Произведени са 70971 моторни превозни средства, което е с 56999 броя по-малко от миналогодишните данни за съответния период. Производството на автомобили предназначени за продажба зад граница има спад от 44.7%, а за вътрешна употреба е намаляло с 43.7 на сто. През периода от януари до април производството на автомобили във Великобритания е намаляло с 23.3% спрямо същия период на 2018 година.

Забавянето на търсенето на автомобили на ключови международни пазари, включително ЕС, Китай и САЩ, както и във Великобритания е основен фактор за настъпването на най-драстичния спад от преди преди 10 години, когато Великобритания беше в рецесия.

"Продължителната нестабилност е нанесла неописуеми щети, като страховете за Брексит без сделка са довели до спиране на инвестициите, загуба на работни места и подкопаване на нашата глобална репутация," заяви главният изпълнителен директор на Асоциацията на производителите и търговците на моторни превозни средства Майк Хоус, цитиран от Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във