Банкеръ Daily

Пари и пазари

Понижението на доходността стана тенденция

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Коронавирусът в Китай и възможното му глобално отражение, както икономическо, така и трансформирането му в пандемия, продължиха да са нещата, които вълнуват основно участниците на международните пазари на държавен дълг. Сигурността на основните държавни ценни книжа (ДЦК) бе силно търсена и през последните пет търговски сесии, което доведе до понижение при основните облигационни емисии.

В САЩ трежъритата все още не отразяват волатилността на дебатите за кандидат-президент на демократите. През седмицата станахме свидетели на първия такъв с участието на Майкъл Блумбърг, в който определяният като умерен кандидат бе подложен на разностранни атаки. Въпреки тази поредна порция разединение в лагера на претендентите, която приближава Доналд Тръмп към евентуален втори мандат, седмицата бе поредната положителна за инвеститорите в трежърита. Доходността при десетгодишните книжа отбеляза седмичен спад от 3.7 базисни точки до 1.550 процента.

В ядрото на еврозоната понижението на доходностите бе нормата и през изминалата седмица. Страхът, който китайският вирус предизвиква у анализаторите се засили през седмица, след като заразата взе първата си жертва и в Южна Корея. Като цяло бундовете се утвърдиха при нива на десетгодишна доходност под минус 0.40 процента. В края на седмицата евро-бенчмаркът се търгуваше при доходност до падежа от минус 0.428% и понижение от 2.6 базисни точки. Френските ДЦК в сходния матуритет отбелязаха седмичен спад на доходността от 3.5 базисни точки до минус 0.193 процента.

В периферията на еврозоната анализаторите все по-усилено уточняват възможните негативни ефекти от коронавируса върху по-слабите икономики. Това бе и една от основните причини италианските дългови книжа да не последват движенията на бенчмарките през изминалата седмица. Десетгодишните облигации на страната завършиха седмицата при търсен доход до падежа от 0.928% и ръст от минималните 0.9 базисни точки. При испанските дългови книжа положението бе различно, като при десетгодишния матуритет доходността им се понижи с 3.3 базисни точки до 0.258 процента.

Във Великобритания станахме свидетели на неочакван ръст на отчетената инфлация за януари. Това на пръв поглед ограничава опциите на Бенк ъф Ингланд за понижение на основните лихви, но такова остава очаквано от анализаторите за тази година. Десетгодишните джилтове приключиха седмицата при търсен доход от 0.588% и понижение от 3.8 базисни точки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във