Банкеръ Daily

Пари и пазари

Помпео поиска в Делхи достъп за САЩ до индийския пазар

Майк Помпео и Нарендра Моди

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се срещна днес в Делхи с индийския премиер Нарендра Моди, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на индийското външно министерство Равиш Кумар написа в Туитър, че двамата са обсъдили аспекти на индийско-американските отношения и "работят за задълбочаване на стратегическото партньорство" между двете страни.

Помпео пристигна късно вчера в Индия, след като посети Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Афганистан. Една от целите на обиколката му е създаване на глобална коалиция за действия срещу Иран.

Визитата на Помпео в Индия, по време на която освен с премиера той се срещна и с външния министър Субрахманиям Джайшанкар, е първата на високо равнище в двустранните отношения, след като миналия месец партията на Моди спечели парламентарните избори в Индия и той отново стана премиер. САЩ и Индия взаимно се самоопределят като стратегически партньори въпреки наказателните мита, които си наложиха този месец върху някои стоки, отбелязва АП.

Делхи наложи на 16 юни мита на 28 американски стоки, включително орехи и бадеми, в отговор на решението на Вашингтон да отмени от 1 юни статута на Индия на преференциален търговски партньор на САЩ.

На срещата си Помпео и Моди омаловажиха засилващите се разногласия във връзка с търговията и митата, като подчертаха, че двете страни могат да решат постепенно проблемните въпроси.

"Големите приятели неминуемо имат разногласия. САЩ бяха ясни, че искаме по-голям достъп до пазара и премахване на търговските бариери", каза Помпео след разговорите си с Джайшанкар.

Индийският външен министър отбеляза, че "трябва да се филтрира шумът и да се стигне до основите на отношенията".

Визитата на Помпео протича преди насрочената за по-късно тази седмица среща между президента Доналд Тръмп и премиера Нарендра Моди, които ще разговарят в кулоарите на форума на Г-20 в японския град Осака.

Очаква се висши представители на двете страни да обсъдят индийските планове за купуване на руски ракети за противовъздушна отбрана С-400. САЩ показаха, че имат резерви към сделката. Въпреки това през последните две години САЩ станаха най-големият доставчик за индийската отбрана. Стабилно се е увеличила и индийската търговия със САЩ, достигайки 150 милиарда долара годишно.

Индийски служители казват, че нямат особени различия със САЩ по политическите и стратегическите въпроси, включително Иран, но предупреждават, че двете страни трябва да внимават по отношение на търговските въпроси. Индия престана да купува ирански петрол, след като през май изтече срокът, в който можеше да го прави със съгласието на САЩ. Те по принцип обявиха, че ще наказват страните, купуващи ирански петрол. Делхи обаче работи за получаване отново по изключение право да купува петрол от Иран.

Министър Джайшанкар каза, че световните енергийни доставки трябва да останат стабилни, предсказуеми и финансово достъпни. "Мисля, че това е притеснение, което държавният секретар Помпео напълно разбира. Смятам, че той е наясно, че това днес е петата по големина икономика, която внася 85 процента от енергията си, голяма част от която - от Залива. Мисля, че той със сигурност разбира какви са интересите ни", допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във