Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПОЛУПРОВОДНИЦИТЕ ПОКАЧИХА ЗАПАДНИТЕ ИНДЕКСИ

До четвъртък (2 август) индексът на водещите английски компании направи четири поредни положителни сесии. Нивото на FTSE 100 достигна близо 5550 пункта, тръгвайки от 5286.10 пункта в понеделник. Положителният повей предизвикаха добрите новини, идващи от Уолстрийт. Там силно влияние на пазара оказа доклад на Мерил Линч (Merrill Lynch) за производителите на полупроводници. Аналитиците от голямата инвестиционна банка покачиха доверието към този сектор, препоръчвайки да се купуват книжа на повечето компании в него. Въпреки че в доклада не бяха включени британски дружества, той повлия и в Лондон. Телекомуникационните, медийните и технологичните фирми бяха водещи при впечатляващото покачване на котировките през последните четири дни.
Въпреки това повишаване на цените търговията в британската столица беше доста вяла. Причините за ниските обеми са две - отпускарският летен период и очакваните важни новини в четвъртък. Тогава няколко големи дружества обявиха резултатите си за първото шестмесечие на годината.
В серията корпоративни данни най-силно впечатление направи пресконференцията на Телеуест Къмюникейшънс (Telewest Communications). Компанията е вторият по големина кабелен оператор на Острова, като предлага и телекомуникационни услуги. Оперативната й печалба за полугодието надхвърли и най-оптимистичните прогнози, като достигна 142 млн. англ. лири. Изпълнителният й директор Адъм Сингър отбеляза, че това е четвъртото поредно тримесечие, в което дружеството отчита ръст на абонатите, на средните приходи, както и спад на процента отписали се клиенти. Опровергани бяха и опасенията за трудности с финансирането на бизнеса. Заради благоприятните новини акциите на Телеуест се покачиха с над 35%, достигайки 82 англ. лири едната.
Обявеното в четвъртък на обед решение на централната банка в Лондон за понижаване на лихвите с 25 базисни пункта до 5% оживи търговията и даде нов тласък на цените, като FTSE 100 дори премина 5600 пункта. Оттласкването от най-ниското ниво за годината със сигурност е впечатляващо, но някои експерти изразиха съмнение, че възходящото движение ще продължи дълго.

Facebook logo
Бъдете с нас и във