Банкеръ Daily

Пари и пазари

Полша върви към стагфлация

Полша е изправена пред стагфлация с бързо забавящ се икономически растеж и инфлация, която може да достигне 20% през идната година, предупреждава паричният стратег от Полската централна банка - Людвик Котецки. Той смята, че това е най-тежкото предизвикателство пред институцията.

Посочвайки последната прогноза на "Народови банк Полски", Котецки оспорва предвиждането на банковия шеф Адам Глапински, че инфлацията ще достигне върховата си стойност през това лято и ще сложи край на възходящия лихвен цикъл. Вместо това банковият паричен комитет ще трябва да се подготви за "изключително неприятната перспектива" да се бори с растящи цени в период на икономическа стагфлация, коментира Котецки в интервю за агенция "Блумбърг" в началото на седмицата. 

Полските централни банкери изненадващо забавиха скоростта на повишение на лихвените проценти и през миналата седмица качиха лихвите само с 50 базови пункта на съвещание, което Котецки определя като "едно от най-сложните", на които е присъствал откакто през януари е станал член на паричния съвет.

Подробностите от новата прогноза на "Народови банк Полски", които паричните експерти представиха през миналата седмица и огласиха на 12 юли, показват, че инфлацията ще продължи да се покачва през идните месеци преди да достигне върховите 18.8% през първото тримесечие на 2023-а. Предстоящите през следващата година парламентарни избори също могат да напомпат инфлационен натиск, защото правителството би било склонно да увеличи разходите, за да привлече повече избиратели на своя страна, посочва Котецки. Той очаква злотата да остане слаба - още един проинфлационен фактор. 

Според най-новите предвиждания на полските централни банкери, растежът през 2023-а вероятно ще се забави до 1.4% срещу очакваните 4.7% през тази година и това би бил най-слабият възход за последното десетилетие с изключение на пандемичната 2020-а когато полското стопанство се сви.

Онова, което Глапински описва като "драстичен" цикъл на 10 последователни лихвени повишения, тласнали кредитните разходи от почти нула през октомври 2021-а до 6.5%, предизвика воплите на собствениците на ипотеки и накара правителството да предложи помощ. Националната икономика също показва признаци на умора: производственият сектор се свива от май под натиска на пробивите във веригите за доставки и на войната в съседна Украйна.

Котецки отказва да коментира бъдещите ходове на централната банка. Паричните стратези ще имат време до следващото си официално съвещание през септември да оценят дали "мрачният сценарий", представен от колегите им, ще се сбъдне на практика, но спасяването на икономическият растеж не трябва да бъде приоритет, посочва паричният експерт. Защото "мандатът на централната банка е свързан основно с инфлационните фактори и ценовата стабилност, а не с икономическия растеж"..."освен ако инфлацията не започне да пада по-бързо от очакванията" - опция, която Котецки изключва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във