Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Полша - с единия крак в пазарния елит

Полша постигна сериозен обрат - на 24 септември  получи статус на "развит пазар" в индексите, изчислявани от FTSE Russell (британски доставчик на борсови индекси и на свързаните с тях услуги за обработка на данни, 100% собственост на Лондонската фондова борса). Така тя стана първата страна в Европа, направила подобна стъпка и първата държава в света, удостоена с подобно повишение на стандарта за последното десетилетие. 

Президентът на варшавската фондова борса Марек Дийтъл коментира, че "това е фундаментална промяна на начина, по който световните инвеститори възприемат Полша". И добави, че тя ще възбуди интереса на нови вложители в полски емисии  и ще открие огромни възможности пред целия капиталов пазар. Дийтъл очаква по-голям приток на капитали в страната в дългосрочен аспект.

Russell подготвя от няколко месеца подреждането на Полша до Щатите, Великобритания и Германия в своите индекси и включва прехвърлянето на акциите на 37 полски компании, включително  на PKO Bank и на Bank Pekao в кошницата на развитите пазари. Миналата седмица статусът на страната бе повишен и от Stoxx (която изчислява повече от 7500 индекса) - част от "Дойче бьорзе груп". 

Все пак  въпреки че успя да се пребори за признание от две международни борси, Варшава остава в категорията на развиващите се пазари на световния лидер MSCI. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във