Банкеръ Daily

Пари и пазари

Полша прибира златото си у дома

Варшава е върнала в страната около 100 тона злато от "Бенк ъф Инглънд", съобщи председателят на Полската централна банка - Адам Глапински. Това е демонстрация на силата на националното стопанство с БВП в размер на 586 млрд. щ. долара. 

"Народови банк Полски" купи близо 126 тона злато през 2018-а и 2019-а, увеличавайки златните си резерви до 228.6 тона. Банкерите оценяват стойността им на около 10.8 млрд. долара. Половината от тези резерви остават в Обединеното кралство. 

Тази златна наличност нарежда Полша на 22-о място сред притежателите на скъпоценния метал в света и на първо сред страните от източния блок на Европа, информира Глапински. Той добави, че централната банка ще държи златото в собствените си хранилища, ако "положението с резервите е благоприятно".

"Златото е символ на силата на държавата", каза Глапински на репортерите. Полша може да спечели милиарди долари, ако продаде златните си резерви, но засега не планира подобни сделки. 

Много централни банки на Стария континент, включително унгарската и сръбската, както и техни партньори в световен мащаб (най-вече Народната банка на Китай и "Банк России") акумулираха ударно жълт метал през първото полугодие на 2019-а. По данни на Световния съвет за злато, през третото тримесечие на 2019-а официално обявените златни резерви в световен мащаб са се увеличили със 156.2 тона, а от началото на годината до 30 септември общият размер на златните покупки на централните банки на планетата е бил 547.5 тона - с 12% повече отколкото през същия период на 2018-а. Основните причини за "златния порив" са забавянето на икономическия растеж, търговското и геополитическото напрежение и усилията на националните власти да намалят зависимостта си от щатския долар. 

Официалните полски валутни резерви, включително и златните, са били на стойност 121.9 млрд. долара към 31 октомври.

И други държави освен Полша са репатрирали част от резервите си в благородния метал през последните няколко години. Унгария прибра от Лондон в Будапеща всичките си златни запаси (3 тона) през 2018-а, мотивирайки се с геополитическите рискове. Германия обяви през август 2017-а, че е върнала в страната 53 780 златни кюлчета (от по 12.5 кг всяко) от хранилища в Ню Йорк и Париж, като по информация на "Бундесбак" страната вече няма златни резерви във Франция. Освен това тя е репатрирала и 940 тона жълт метал от Лондон, с което е изпълнила плановете си да прибере у дома половината си златни запаси. Австрия и Холандия също решиха да върнат на родна земя големи количества от благородния метал, съхранявани зад граница. Румъния прие през миналата година закон за връщане на 95% от златните резерви у дома, който на 20 ноември 2019-а бе върнат от президента Клаус Йоханис за преразглеждане в парламента. И дори Тексас планира да си прибере на територията на щата наличностите си от жълт метал.

Репатрирането на скъпоценната суровина подчертава значимостта да се притежава физическо злато на лесно достъпно място. Защото търгуваните на борсата фондове, инвестиращи в жълтия метал и "книжното" злато имат своето място на пазара, но съвсем различно е когато можеш да докоснеш кюлчетата. 

Въпреки че "Народови банк Полски" обяви решението си за репатриране на златни резерви от Лондон дипломатично, в него ясно прозираха опасенията от реалния риск то да остане на Острова, най-вече след "наглата" конфискация на златото на Венецуела.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във