Банкеръ Daily

Пари и пазари

Половината от заплащането в света отива само при 10% от работниците

Около половината от заплащането по света отива в ръцете на само 10% от работниците, докато при най-нископлатените 50% от работниците отиват само 6,4%. Това показват данните от изследването на Международната организация на труда (МОТ), цитирани от The Guardian.

Най-ниско платените 20% - около 650 милиона работници - получават по-малко от 1% от общото заплащане, цифра, която се измества едва едва за 13 години, установи анализът на МОТ. Използвани са последните налични данни за доходите от труд от 189 страни между 2004 и 2017 г.

Работник от групата на топ 10% получава 7,445 долара на месец, докато работник от 10-процентното дъно получава само 22 долара. Средната заплата на долната половина от работниците в света е 198 долара на месец.

Роджър Гомис, икономист в статистическия отдел на МОТ, заяви, че по-голямата част от световната работна сила претърпява поразително ниско заплащане, а за много хора, които имат работа, това не е достатъчно, за да успяват да преживяват. „Най-бедните 10% би трябвало да работят повече от три века, за да спечелят същото като най-богатите 10% за една година", подчерта икономистът.

Делът на глобалните заплати, получавани от топ 10%, всъщност е намалял от 2004 г. насам, от 55.5% на 48.9%. Но в някои страни неравенството в заплащането нараства, по-специално във Великобритания. В Обединеното кралство голяма част от най-ниските 50% са претърпели най-големите загуби на доходи между 2004 и 2017 г., докато увеличенията за доходите в топ 10% са много по-изразени, отколкото в САЩ или Германия, се казва в доклада.

Неравенството между страните е намаляло, тъй като растящият просперитет в Китай и Индия ги доближава до страните с по-високи доходи.

По-бедните страни имат много по-високи равнища на неравенство в заплащането, отколкото по-богатите държави. В Африка на юг от Сахара 50% от работниците на дъното получават само 3,3% от общото възнаграждение в сравнение с Европейския съюз, където същата група получава 22,9% от общия доход, изплащан на работниците.

Страните с най-голямо неравенство в заплащането са ДР Конго, Кот д'Ивоар, Либерия, Нигер и Уганда, според доклада.

От МОТ заявиха, че в няколко страни с високи доходи, включително във Великобритания, САЩ и Германия, имаше реален спад в доходите на средната и по-ниската средна класа за период от 13 г., а голямо увеличение има на върха.

Делът на заплащането, получавано от средната класа (средно 60% от работниците) намалява през този период, от 44,8% на 43%. В същото време делът на най-добрите 20% от заетите се е увеличил от 51,3% на 53,5%.

Страните, в които най-високият дял на работещите в страната се увеличава с поне един процент, са Германия, Индонезия, Италия, Пакистан, Обединеното кралство и САЩ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във