Банкеръ Daily

Пари и пазари

Половината от проеките на банките за блокчейн са уязвими от хакерски атаки

Половината от пилотните проекти на банките за въвеждане на  блокчейн технологии, както и над 70% от сключените договори, са уязвими от хакерски атаки. Това се казва в доклад  Positive Technologies - компания, работеща в сферата на киберсигурността.

Проекти, пуснати в тестови режим, често се свързват с основната корпоративна инфраструктура на финансовите организации - в резултат на това хакерите могат да проникнат в основната мрежа на банката, като използват слабостите в системата, базирана на блокчейн. По този начин хакерът може да получи пълен контрол над ключови ресурси на организацията.

Тъй като технологията блокчейн е съвсем нова, тестерите нямат голям опит за противодействието срещу заплахите, твърди експертът по антивирусната програма в Kaspersky Lab Алексей Маланов. Според него, дори и да има някакви слаби места в такива проекти, банката може да ги поправи, без да привлича внимание.

Сега руските банки доста активно използват блокчейн технология. Като цяло финансовите институции все още не виждат сериозни заплахи за сигурността на тяхната инфраструктура, тъй като значителна част от тях се изпълняват на затворен режим. Въпреки това банките признават уязвимостта на тази технология, най-вече заради липсата на опит на програмистите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във